Speurgids Ondernemen & Innoveren

Cijfers op een rij binnen EWI

De Speurgids Ondernemen & Innoveren is een jaarlijkse publicatie van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI). Deze uitgave geeft een overzicht van alle kredieten binnen het beleidsdomein EWI. Zo zet ze eerst de beleidsinstrumenten ter bevordering van de economie van de Vlaamse overheid (o.a. waarborgregeling, gigarant, kmo-portefeuille) op een rij en vervolgens de middelen voor het wetenschaps- en innovatiebeleid.

 

Overzicht & impact van besparingen in de Speurgids

Nieuw in de Speurgids 2015 is de bespreking van de begroting in het algemeen. Het aandeel van de besparingen en de impact van de besparingen wordt vergeleken voor de verschillende beleidsdomeinen. Hieruit blijkt dat het beleidsdomein EWI relatief gespaard blijft met 6,1% van de totale besparingen.

 

 

Overheidskredieten voor wetenschap & innovatie 

In 2015 is er op basis van de initiĆ«le overheidskredieten een totaal wetenschaps- en innovatiebudget van 2,189 miljard euro beschikbaar, waarvan 1,308 miljard euro voor onderzoek en ontwikkeling (O&O), verspreid over de twaalf beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid. Dit betekent voor 2015 een lichte daling van bijna 16 miljoen euro van het totale wetenschaps- en innovatiebudget ten opzichte van 2014. Deze daling is het gevolg van de grote uitdagingen voor de Vlaamse overheid bij begrotingsopmaak 2015 ten gevolge van de zesde staatshervorming en het verstrengde Europese toezicht.