Vlaamse deelname aan Europese financierings- programma’s 2007-2013

Een analyse van Europese financieringsprogramma's

Het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) maakt (tussentijdse) analyses van de Vlaamse deelname aan Europese financieringsprogramma’s. In 2015 werd het finale rapport gepubliceerd over de Vlaamse deelname aan deze financieringsprogramma’s van de periode 2007-2013 die te maken hebben met onderzoek en innovatie: het Zevende Kaderprogramma voor Onderzoek en Ontwikkeling (7KP), het Kaderprogramma voor Concurrentievermogen en Innovatie (KCI) en het Cohesiebeleid.

 

175 miljoen euro voor onderzoek en innovatie

In het Zevende Kaderprogramma (7KP), met een budget van meer dan 50 miljard euro, scoorde Vlaanderen goed met een Vlaamse financiële return van 2,5%.

Het KCI, met een meer bescheiden budget van 3,6 miljard euro, was erop gericht innovatieve technologieën marktrijp te maken ter verhoging van de concurrentiekracht van EU ondernemingen. Een analyse van de Vlaamse deelname aan dit programma gaf aan dat Vlaanderen in elk van de onderdelen van het programma goed was vertegenwoordigd, onder andere met deelname aan het Enterprise Europe Network (EEN).

Het Cohesiebeleid ten slotte, met 347 miljard euro ter beschikking, was een zeer omvangrijk programma, gericht op het versterken van de economische en sociale samenhang van het Europese territorium en het verkleinen van de ontwikkelingsverschillen tussen de lidstaten en hun regio’s. Deze middelen werden ter beschikking gesteld vanuit drie specifieke fondsen: het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Europees Sociaal Fonds (ESF) en het Cohesiefonds.

Over deze verschillende programma’s heen vloeide er voor onderzoek en innovatie in de periode 2007-2013 jaarlijks zo’n 175 miljoen euro naar Vlaamse begunstigden.