Toekomstgerichte Chemiestrategie

Er is chemie tussen Vlaanderen en Nederland

Op de tweede Vlaams-Nederlandse top in oktober 2013 spraken de minister-presidenten Peeters en Rutten af dat Vlaanderen en Nederland een gezamenlijke toekomstgerichte chemiestrategie zouden ontwikkelen.

Deze strategie is gericht op het energievraagstuk en andere relevante aspecten, zoals verknoping van de infrastructuur en innovatie in chemie. Doel is het blijvend aantrekken van toekomstige investeringen in deze sector in Vlaanderen en Nederland. Waar mogelijk betrekken de twee partners ook Noordrijn-Westfalen bij de ontwikkeling van deze strategie, aangezien de ARRRA-regio (Antwerpen-Rotterdam-Rijn-Ruhr-Area) één chemische cluster vormt.
 

Andere bouwstenen

Ook andere bouwstenen geven vorm aan deze strategie.

In 2015 startte een overleg met de chemiesector om binnen een viertal Vlaamse beleidsthema's een reeks punctuele elementen, beleidsdomeinoverschrijdend aan te pakken.

Op internationaal vlak werd actief geparticipeerd in diverse 'chemiecoalities', waarbij samenwerking voorop staat en zowel ervaringen als mogelijke initiatieven worden uitgewisseld.

Op Europees niveau werden een aantal onderwerpen met significante impact op de Vlaamse chemiesector, zoals het vernieuwde beleidskader voor de handel in emissierechten, opgevolgd of aangestuurd.