Systeeminnovatie

Vlaamse case-studies voor OESO-project rond systeeminnovatie

Met systeeminnovatie proberen beleidsmakers antwoorden te vinden op grote maatschappelijke uitdagingen (bv. klimaatverandering of betaalbaarheid van de gezondheidszorg) door verschillende vormen van innovatie te combineren. Naast innovatie in de bedrijven, wordt gewerkt aan innovatie bij de overheid (bv. in regelgeving) en bij andere maatschappelijke actoren. In Vlaanderen wordt die aanpak onder meer ook gehanteerd in het kader van het transitiebeleid van de Vlaamse Regering (Visie 2050). 

Het concept systeeminnovatie heeft ook internationaal opgang gemaakt. De OESO heeft daarom een project rond systeeminnovatie gelanceerd waaraan het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) voor Vlaanderen deelneemt. De eerste fase bestond vooral uit theoretisch werk. Vervolgens werkten de deelnemende lidstaten concrete cases uit rond instrumenten voor systeeminnovatie. Vlaanderen zet in op interclustersamenwerking (Nano4Health) en werkt roadmaps uit voor biogebaseerde toepassingen in traditionele sectoren.
 

Roadmapping en interclusterwerking

Het departement EWI werkt samen met VITO en FlandersBio aan een roadmap rond de doorbraak van biogebaseerde toepassingen in de bouw, textiel en voor voedingsverpakkingen. Een bekend voorbeeld van een biogebaseerde toepassing zijn de bioplastics, gemaakt uit biomassa van planten in plaats van aardolie. Dergelijke biogebaseerde producten zijn vaak duurzamer en kunnen een bijdrage leveren aan de strijd tegen klimaatverandering en de uitputting van fossiele grondstoffen. Tegelijk hebben ze belangrijk economische potentieel, omdat biogebaseerde materialen en producten soms kenmerken hebben die gewone producten niet kunnen leveren (bv. hogere isolatiewaarde in de bouw of bioafbreekbaarheid voor verpakkingen).

EWI engageert zich ook op het vlak van interclustersamenwerking en werkt samen met het Agentschap Innoveren en Ondernemen (AIO) aan het project ‘Nano4Health’ (N4H) onder coördinatie van het AIO. Binnen N4H slaan FlandersBio (cluster in de biotechnologie) en DSP Valley (cluster in de nanotechnologie) de handen in elkaar om uitdagingen aan te gaan op vlak van gepersonaliseerde gezondheidszorg. Hierdoor ontstaan ook economische kansen voor de bedrijven uit de twee clusters. Het N4H-model kan een voorbeeld zijn voor de verdere uitbouw van het clusterbeleid in Vlaanderen.