Vanguard Initiative

Van 10 naar 27 leden in 2015

Het Vanguard Initiative ‘New growth through Smart Specialisation’ dat eind 2013 van start ging met tien leden, groeide in 2015 uit tot een initiatief met 27 partnerregio’s. De politieke vertegenwoordigers van deze regio’s engageerden zich voor een grotere rol van regio’s, clusters en slimme specialisatie in het Europees innovatie- en industrieel beleid. Dit engagement werd begin 2016 hernieuwd op de 'Vanguard Initiative top' en is ondertussen uitgebreid tot 30 leden.

De ‘Milan Declaration’ drukt dit engagement uit in concrete pilootacties voor interregionale samenwerking rond Europese prioriteiten voor de Europese industriële heropleving. Philippe Muyters, minister van Werk, Economie en Innovatie vertegenwoordigde Vlaanderen, dat ook initiatiefnemer is van het Vanguard Initiative.

 

Pilootprojecten

In 2015 werden drie pilootprojecten verder gezet: 'High Production through 3D-printing', 'Advanced Manufacturing for Energy Applications in harsh environments' en 'Efficient and Sustainable Manufacturing'. Zij trachten de opbouw van Europese ecosystemen voor innovatie te verbeteren door middel van een methodologie gebaseerd op het principe van 'slimme specialisatie'.

Ook werden er twee nieuwe projecten gelanceerd. Elk pilootproject heeft een aantal cases gedefinieerd om industriële spelers samen te brengen, die hierin het potentieel tot interregionale samenwerking erkennen:

  • Een eerste pilootproject focust zich op ‘Nano-Enabled new products’ in specifieke domeinen zoals energie, ICT en medicijnen.
  • Het tweede pilootproject richt zich tot de bio-economie, meer specifiek bio-aromaten en valorisatie van afvalstromen.

 

Financieringsinstrumenten

Sinds medio 2015 buigt een transversale werkgroep zich over de verschillende financieringsinstrumenten voor interregionale samenwerkingen. Niet enkel de regionale instrumenten komen aan bod, maar eveneens Europese instrumenten zoals EFSI (Europees Fonds voor Strategische Investeringen).