Nieuwe clean room van imec

Nauwkeuriger, krachtiger, performanter

Imec is het Vlaamse toonaangevende onderzoekscentrum, gespecialiseerd in nano-electronica. Het ontwikkelt technologische oplossingen die gebruikt worden in ICT-, gezondsheidszorg- en energie-toepassingen. Wil imec zijn vooraanstaande positie behouden, is een state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur onmisbaar, waarbij de stofvrije ruimte of de “clean room” het kloppend hart is. Vandaar dat er in 2012 beslist werd om een nieuwe clean room voor imec te bouwen.
 
Het financieel plan voor de realisatie van de clean room omvat een investering van 1 miljard euro voor het gebouw, apparatuur en faciliteiten. Voor de bouw van de nieuwe clean room werd een eenmalige steun van 100 miljoen euro van de Vlaamse overheid voorzien. De resterende bijdrage wordt ingebracht vanuit de privé-sector en Europese programma’s. Het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) stond in voor de inbreng van de Vlaamse overheid en de opvolging van het dossier.

De totale oppervlakte bedraagt 20 000 m2. Een “clean room” is niet alleen stofvrij maar ook trillingsvrij. Bij de micro elektronica worden immers toestellen gehanteerd die een precisie nastreven op nanoschaal. Bij de nieuwe clean room wordt het trillingsvrije 'wafelplateau' gedragen door 831 betonnen palen die 18 meter diep verankerd worden in de bodem.

De nieuwe clean room werd ingehuldigd op 11 maart 2016. Gradueel zal de clean room verder uitgebouwd worden met state-of-the-artapparatuur, waarmee de wetenschappers aan de volgende generatie chips zullen werken. Door de kwaliteit van de nieuwe clean room zal imec ook intenser kunnen samenwerken met toestel- en materiaalleveranciers uit de hele wereld.

De infrastructuur is klaar en het is nu aan imec om zijn rol als toonaangevend onderzoekscentrum in het domein van de nano-elektronica te bestendigen.