4 miljoen euro voor regeneratieve geneeskunde

Gepubliceerd op 31 oktober 2017

Regenerative medicine crossing borders

Vlaanderen en Nederland hebben beslist hun expertise op het vlak van regeneratieve geneeskunde te bundelen en samen een leidend onderzoekscentrum op te richten, “Regenerative medicine crossing borders”.

Op vraag van Vlaams minister voor Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters, kent de Vlaamse Regering in een eerste fase een budget van 4 miljoen euro toe voor de ontwikkeling van een biologisch kniegewricht en een biosynthetische nier.

Regeneratieve geneeskunde maakt het mogelijk om zieke of beschadigde weefsels en organen te herstellen. Hiermee zouden chronische aandoeningen - die veelal langdurige, intensieve en kostbare zorg vragen - in de toekomst genezen kunnen worden.

RegMed XB (REGenerative MEDicine crossing Borders) is de naam van het nieuwe Vlaams-Nederlandse samenwerkingsverband rond regeneratieve geneeskunde. In RegMed XB werken Nederlandse en Vlaamse kennisinstellingen, universiteiten, academische ziekenhuizen en bedrijven samen aan nieuwe oplossingen voor patiënten met diabetes, nierziekten en artrose. RegMed XB versterkt en bundelt het onderzoek dat aan de deelnemende kennisinstellingen plaatsvindt en helpt het mee in de markt te zetten. 

Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters

“Regeneratieve geneeskunde zal in de toekomst een belangrijk deel vormen van onze gezondheidszorg. Het zal in grote mate bijdragen aan duurzame zorg, omdat de ontwikkelde technologieën zorgen voor minder ingrijpende operaties, patiënten sneller zullen doen revalideren, orgaandonatie overbodig zullen maken of zware en dure therapieën als dialyse zullen vervangen.

"Vandaag investeer ik 4 miljoen euro in deze Vlaams-Nederlandse samenwerking omdat ik geloof in hun ambitie om binnen de tien jaar koploper te worden in regeneratieve geneeskunde in Europa, niet alleen op vlak van wetenschappelijk onderzoek, maar ook in het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor patiënten.”

regeneratieve geneeskunde

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.