Actieplan Ondernemend Onderwijs officieel van start

Gepubliceerd op 15 juni 2016

Stimuleren ondernemingszin en ondernemerschap

Op 10 juni werd het Actieplan Ondernemend Onderwijs een tweede maal als mededeling op de Vlaamse Regering gebracht. Het actieplan werd immers nog bijgestuurd na de adviezen van diverse stakeholders.

Het Actieplan Ondernemend Onderwijs 2015-2019 vormt een beleidskader voor het stimuleren van Ondernemingszin en Ondernemerschap via het Onderwijs.

Het zal vooral onderwijsinstellingen inspireren en ondersteunen, een kader aan de aanbieders bieden en de acties vanuit de Vlaamse overheid bundelen.

Vier doelstellingen

Met dit beleidskader wil de Vlaamse Regering vier strategische doelen nastreven:

  • Onderwijsinstellingen ontwikkelen een ondernemende cultuur en dragen die uit;
  • Ondernemingszin wordt gestimuleerd bij alle leerlingen, studenten en cursisten;
  • Alle leerlingen, studenten en cursisten hebben voeling met de brede wereld van het ondernemen;
  • Leerlingen, studenten en cursisten die dat wensen, krijgen de kans om via de eigen onderwijsinstelling ondernemerschapscompetenties te ontwikkelen.

Actieplan Ondernemend Onderwijs 2015-2019

Voorafgaand

In februari ging eerder het eindtermendebat al van start.

Onlangs werden ook de projecten geselecteerd die met EFRO-middelen ondernemende, innovatieve partnerschappen/ecosystemen in studentensteden zullen uitbouwen (Ondersteuning ecosystemen voor student-ondernemers).

Gezamenlijk initiatief

Het Actieplan Ondernemend Onderwijs 2015-2019 is een gezamenlijk initiatief van de viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, de Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport en de Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Het bouwt verder op de ervaringen uit eerder opgestelde actieplannen.

De beleidsdomeinoverschrijdende werkgroep ‘Ondernemend Onderwijs’ bereidde dit actieplan voor en zal ook bij de uitvoering zorgen voor afstemming van de activiteiten in het actieplan. Departement EWI participeert hierin.

Ilse Boeykens
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

30 april 2024

CS-barometer: maturiteit in cybersecurity bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De CS-barometer van 2023 leert ons dat de Vlaamse ondernemingen meer aandacht schenken aan cyberveiligheid maar dat vaak nog niet allesomvattend is. Zo heeft slecht een derde (33,7%) van de bedrijven die minstens één technische CS-maatregel namen, alle vijf procedures van het NIST-kader in zekere mate geïmplementeerd.
30 april 2024

AI-Barometer: adoptie en gebruik van Artificiële Intelligentie bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De AI-barometer van 2023 leert ons dat de adoptie van AI-technologie bij Vlaamse bedrijven vooral door toedoen van general language modellen zoals ChatGPT toegenomen is. Zo gebruikt ongeveer een derde (32,1%) van de bedrijven gebruikt anno 2023 op een bewuste manier minstens één AI-technologie.
28 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (26 april 2024)

O.a. fusie Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en Departement Werk en Sociale Economie (WSE) en wijziging economisch ondersteuningsbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.