Automotive: EWI neemt deel aan ‘High Level Group on Automotive Industry: Gear 2030’

Gepubliceerd op 26 januari 2016

Europees Commissaris voor Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en KMO’s Elzbieta Bienkowska  gaf vandaag in Brussel de aftrap van de High Level Group on Automotive Industry ‘Gear 2030’.

Het departement EWI zal samen met de andere entiteiten binnen de Vlaamse overheid en met de andere gewesten en de federale overheid de belangen in de diverse sherpa-werkgroepen opvolgen.

Met onze bedrijven in Vlaanderen en met de Vlaamse strategische onderzoekscentra VITO, Flanders Make, IMEC en iMinds heeft Vlaanderen immers heel wat relevante kennis in huis om de toekomstige uitdagingen van de Europese automobielindustrie mee te beantwoorden. 

Commissarissen

De lancering van de High Level Group gebeurde in aanwezigheid van vier collega-Commissarissen:

  • Gunther Oettinger, Commissaris voor Digitale Economie en Samenleving,
  • Miguel Arias Canete, Commissaris voor Klimaatactie en Energie,
  • Violeta Bulc, Commissaris voor Vervoer
  • en tenslotte Marianne Thyssen, Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit.

Het departement EWI nam via Secretaris-generaal Johan Hanssens en adviseur Hilde Vermeulen namens ons land deel aan de lancering van ‘Gear 2030’.

Automobielindustrie in Europa

De Europese automobielindustrie staat het volgende decennium voor gigantische uitdagingen.

De toegenomen mondiale concurrentie, de strenger wordende milieueisen, de opkomst van alternatieve aandrijfsystemen (hybride, elektrische, waterstof, …) en technologische ontwikkelingen richting autonome voertuigen schudden de hele Europese industriële waardeketen in de sector door elkaar.

Vandaag is de sector goed voor 12 miljoen jobs in Europa en neemt de grootste particuliere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling voor haar rekening.

Ook in ons land zorgen de meer dan 300 bedrijven voor meer dan 70.000 jobs, goed voor 10% van de industriële tewerkstelling, en tekenen ze voor 10% van onze export.

‘Gear 2030’ werkt aan toekomst

De Europese Commissie installeert daarom met alle stakeholders de strategische reflectiegroep ‘Gear 2030’.

De groep is samengesteld uit geïnteresseerde lidstaten, vertegenwoordigers van de diverse actoren in de automobielindustrie (fabrikanten, distributeurs, herstellers, …), werknemersorganisaties, de Europese Consumentenorganisatie, de verzekeraars, …

De High Level Group heeft een mandaat om binnen een termijn van twee jaar voorstellen uit te werken die de toekomst van de Europese auto-industrie moeten veilig stellen.

Roadmap

De High Level Group ‘GEAR 2030’ zal zich focussen op drie thema’s:

1) wijzigingen in de Europese waardeketen,

2) het opstellen van een roadmap rond autonome voertuigen en tenslotte

3) de internationale handelsaspecten.

Het departement EWI nam via Secretaris-generaal Johan Hanssens en adviseur Hilde Vermeulen namens ons land deel aan de lancering van ‘Gear 2030’.

Het departement EWI nam via Secretaris-generaal Johan Hanssens en beleidsmedewerker Hilde Vermeulen deel aan de lancering van ‘Gear 2030’ o.l.v. de Europese Commissaris voor Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en KMO’s Elzbieta Bienkowska.

Hilde Vermeulen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.