Derde onderzoekscentrum Flanders Make komt in West-Vlaanderen

Nieuws
9 oktober 2017

Mechatronica en machinebouw

Flanders Make kreeg in 2017 18,4 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid. Daarnaast haalt het project onder andere ook ruim 5 miljoen euro inkomsten uit samenwerkingen met bedrijven.

De derde vestiging van onderzoekscentrum Flanders Make zal in West-Vlaanderen opgestart worden. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zaterdagochtend in Izegem aangekondigd. Voor het project wordt in 2018 al 15 miljoen euro vrijgemaakt.

Flanders Make bestaat sinds drie jaar en heeft momenteel onderzoekscentra in Leuven en Lommel. In die vestigingen zijn in totaal ongeveer 250 onderzoekers aan de slag. Er wordt onderzoek gevoerd op vlak van mechatronica, productontwikkelingsmethodes en geavanceerde productietechnologieën.

De nieuwe West-Vlaamse vestiging van Flanders Make zal focussen op mechatronica en machinebouw. Met 40 procent van de tewerkstelling bevindt het hart van de mechatronicasector zich sowieso in West-Vlaanderen. Verschillende West-Vlaamse bedrijven investeerden trouwens al in Flanders Make.

Topprioriteit

Vlaams minister-president Geert Bourgeois benadrukte dat onderzoek en ontwikkeling een topprioriteit zijn voor de Vlaamse regering.

"We zitten in een vierde industriële revolutie met digitalisering die zich op alle vlakken doorzet. We hebben de ambitie om daar koploper in te zijn."

De samenwerking tussen overheid, onderzoekscentra en bedrijven is volgens Bourgeois cruciaal.

"Investeren in onderzoek is een manier om multinationals te verankeren, maar tegelijk betekent het ook een impuls voor de lokale KMO's. Flanders Make is uniek in Europa en geeft ons de kans om een enorme voorsprong te nemen."

Budget

Flanders Make kreeg in 2017 18,4 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid. Daarnaast haalt het project onder andere ook ruim 5 miljoen euro inkomsten uit samenwerkingen met bedrijven. Het budget voor onderzoek en ontwikkeling is binnen deze Vlaamse regering fors gestegen.

"In 2019 zullen we in totaal een half miljard euro meer investeren dan in 2014. Daarmee zitten we ver boven het Europese gemiddelde."

Naast Flanders Make zijn ook imec-iMinds, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) strategische onderzoekscentra die ondersteund worden.

Locatie

Het staat nog niet vast waar de derde vestiging van Flanders Make precies komt. Gesprekken met de West-Vlaamse afdelingen van de UGent en de KULeuven zullen hierover klaarheid moeten scheppen.

"Ze zijn beide geïnteresseerd, maar het hangt van veel factoren af. Het zal sowieso belangrijk zijn om samen te werken", zei de minister-president.

In ieder geval zal het kabinet van minister Philippe Muyters in 2018 al 15 miljoen euro vrijmaken voor de opstart van het project.

(Bron: Belga /  VRT NWS: Onderzoekscentrum West-Vlaandere (Video)​)
 

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Schriftelijke vragen 2017 - week 42

  Schriftelijke vragen 2017 - week 42

  20 oktober 2017

  O.a. Flanders Make (toegang voor kmo's) en stand van zaken crowdfunding.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 oktober 2017)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 oktober 2017)

  20 oktober 2017

  O.a. Raad van bestuur Syntra Vlaanderen: vervanging regeringsafgevaardigde en Strategische transformatiesteun.

 • GEAR 2030: 'Groep van hoog niveau' publiceert eindrapport

  GEAR 2030: 'Groep van hoog niveau' publiceert eindrapport

  20 oktober 2017

  De High Level Group ‘Gear 2030’ bekrachtigde op haar laatste vergadering het rapport over de toekomst van de Europese automobielindustrie. Het rapport formuleert ambitieuze aanbevelingen tegen 2030.

 • Vraag om uitleg over het derde onderzoekscentrum van Flanders Make

  Vraag om uitleg over het derde onderzoekscentrum van Flanders Make

  20 oktober 2017

  "Minister, kunt u meer duiding geven bij de keuze voor West-Vlaanderen? Welke synergieën zijn mogelijk met de aanwezige mechatronicasector en/of andere bedrijven en kennisinstellingen? In welke mate zal de nieuwe vestiging van Flanders Make bedrijven aansluiting kunnen laten vinden bij de vierde industriële revolutie? Zijn er concrete doelstellingen wat betreft het realiseren van ‘factories of the future’?"

 • Vraag om uitleg over de voorgestelde besparingen op de Horizon 2020-budgetten

  Vraag om uitleg over de voorgestelde besparingen op de Horizon 2020-budgetten

  20 oktober 2017

  "Minister, bent u van mening dat dergelijke besparingen invloed kunnen hebben op het Vlaams innovatielandschap? Hoe schat u die effecten in? Hoe zult u proberen om deze negatieve invloed tegen te gaan en in het slechtste geval de impact te reduceren tot wat haalbaar is? Welke stappen zult u zetten?"