Exportpromotie als buffer tegen economische crisis: werkt het?

Gepubliceerd op 31 maart 2016

Financiële crisis

Johannes Van Biesebroeck, Joep Konings en Christian Volpe Martincus hebben, in opdracht van het Steunpunt Ondernemen en Regionale Economie, onderzocht of Vlaamse overheidssteun onder de vorm van exportpromotie een rol heeft gespeeld bij het snelle herstel van de Vlaamse export na de financiële crisis van 2008-2009.

De onderzoekers komen tot twee conclusies:

  • Ondernemingen die exportsteun hebben ontvangen, hebben meer kans om te overleven tijdens de crisis in vergelijking met exporteurs die geen steun hebben ontvangen.
  • Ook blijven ondernemingen met exportsteun meer volume exporteren (gemiddeld 20% meer) in vergelijking met een controlegroep van uitvoerders die geen steun genoten.

Betere overlevingskansen

Uit de analyse bleek dat ondernemingen die exportsteun hebben ontvangen, makkelijker overleven in hun exportmarkt, vooral in markten ver weg, buiten de EU.

Gemiddeld hebben ze 6% meer kans om te overleven tijdens de crisis in vergelijking met uitvoerders die geen steun hebben ontvangen.

Meer export

Ook blijven ondernemingen met exportsteun meer volume exporteren (gemiddeld 20% meer) in vergelijking met een controlegroep van uitvoerders die geen steun genoten.

Dit is een belangrijke vaststelling omdat de grote daling in de export tijdens de crisis vooral gedomineerd werd door veranderingen langs de intensieve marge, met name een scherpe daling van de verkoopsvolumes in bestaande exportmarkten.

De figuren hiernaast illustreren dat het gemiddelde uitvoervolume per bedrijf tijdens de crisis sterk daalde, terwijl het aantal uitvoerders redelijk stabiel bleef.

Het toont aan dat ook het aantal producten en exportmarktbestemmingen behoorlijk constant bleef tijdens de crisis, terwijl het gemiddelde exportvolume per markt verminderde.

Tijdens de crisis was er een belangrijke verandering langs de intensieve marge (m.n. de gemiddelde uitvoer per bedrijf en per uitvoermarkt), maar niet langs de extensieve marge (m.n. het aantal uitvoerders, aantal uitvoerproducten en -markten).

 

 Economische analyse van exportpromotie als buffer tegen de economische crisis

 

 

Exportpromotie door FIT           

Flanders Investment & Trade (FIT) is het agentschap in Vlaanderen dat ondersteuning biedt bij uitvoeractiviteiten. Het FIT wordt voornamelijk gefinancierd door de Vlaamse overheid. Haar belangrijkste uitgaven bestaan uit het in stand houden van een netwerk van kantoren in België en het buitenland en de daarbij gepaard gaande personeelskosten. Bijna een kwart van het budget van het FIT (13,5 miljoen euro in 2009) wordt besteed aan bedrijfssubsidies voor handelsmissies en deelnames aan handelsbeurzen. De gemiddelde subsidie is daarbij vrij bescheiden en bedraagt ongeveer €2000 per aanvraag. Daarnaast organiseert FIT ook seminaries, vergaderingen met mogelijke buitenlandse klanten, helpt het ondernemingen bij het zoeken van gepaste partners, etc. 

Zie http://www.flandersinvestmentandtrade.com/export/ voor meer informatie en details. 

Steunpunt Ondernemen en Regionale Economie

Het steunpunt Ondernemen en Regionale Economie, opgericht op 1 januari 2012, heeft als hoofdtaak de Vlaamse overheid te adviseren op basis van fundamenteel en toegepast economisch toponderzoek, en dit binnen drie domeinen, met name

  • startende ondernemingen en ondernemerskapitaal,
  • de ontwikkeling en doorgroei van kmo’s, en
  • het meten en identificeren van economische clusters (met bijzondere aandacht voor de analyse en implementatie van een nieuw industrieel beleid).

Meer informatie over het Steunpunt Ondernemen en Regionale Economie vindt u hier. 

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.