Horizon 2020: 54 Vlaamse kmo's krijgen Seal of Excellence

Gepubliceerd op 16 juni 2017
Het kwaliteitslabel ‘Seal of Excellence’ wordt door de Europese Commissie toegekend aan veelbelovende projectvoorstellen die zijn ingediend in het kader van Horizon 2020 SME instrument, d.w.z. aanvragen die boven de evaluatiedrempel scoorden binnen het kwalitatief hoogstaand beoordelingssysteem van Horizon2020 maar binnen geoormerkte Horizon2020 budgetten geen steun kunnen ontvangen.

Sinds de start van het kmo-instrument van Horizon 2020 kregen in totaal 54 Vlaamse kmo's een "Seal of Excellence".

De Europese Commissie reikt dit kwaliteitslabel uit aan veelbelovende projectvoorstellen die zijn ingediend in het kader van dit instrument maar geen Horizon 2020 steun kunnen ontvangen.    

Uit de ontvangen commissiestatistieken voor Vlaamse kmo indieners, blijkt dat sinds de start van het kmo instrument in 2014 tot januari 2017 in totaal 54 Seals of Excellence toegekend werden aan projecten van Vlaamse kmo’s (*):

  • 10 in fase 1 (dit zijn de voorstellen voor een haalbaarheidsstudie ingediend voor  EU lump sum van 50k€),
  • 44 voor fase 2 (innovatieprojecten ingediend voor EU innovatiesteun 0,5-2,5 m €).

Zowel in fase 1 en 2 situeren de meeste voorstellen zich in de ICT sector .

Dit excellentielabel is een concreet voorbeeld van een stimulans vanuit de Europese Commissie om Lidstaten en regio’s meer regionale middelen te investeren in onderzoek en innovatie voor groei en jobs, door gebruik te maken van het kwalitatief Horizon 2020 evaluatiesysteem en zo synergieën tussen de EU programma’s (Horizon 2020, de Europese structuur- en investeringsfondsen en andere EU-programma’s, zoals COSME en Erasmus +) en het regionaal beleid beter te benutten.

Regio’s kunnen op dit initiatief dus inspelen binnen de contouren van hun eigen O&I instrumentarium.

Naast de subsidieverlening kunnen ook private investeerders en banken (Vlaams en Europees) KMO’s met dit label positief onthalen in hun financieel aanbod.

Vlaamse kmo’s die het label ontvingen, gebruiken het kwaliteitslabel Seal of Excellence alvast voor hun marketingdoeleinden  

(*) enkel deze als hoofdaanvragers

>> Seal of Excellence website

 

Hilde Vermeulen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.