Nieuw Steunpunt ‘Economie en Ondernemen’ van start

Gepubliceerd op 01 juli 2016

Beheersovereenkomst / Meerjarenplan

Op 15 april 2016 keurde de Vlaamse Regering het Steunpunt voor Beleidsrelevant Onderzoek – thema ‘Economie en Ondernemen’ – 2016-2020 aan de Vlaamse Regering goed.

In overeenstemming met punt 7.7 over actieve openbaarheid uit de beheersovereenkomst met het steunpunt vindt u hieronder een exemplaar van de beheersovereenkomst en het meerjarenplan 2016-2020. Het meerjarenplan biedt een gedetailleerde beschrijving van de inhoud, opzet, objectieven en te verwachten resultaten.

 Beheersovereenkomst Steunpunt Economie en Ondernemen 2016-2020

 Meerjarenplan Steunpunt Economie en Ondernemen 2016-2020

Onderzoeksprogramma

Het onderzoeksprogramma wordt thematisch georganiseerd volgens drie onderzoekspijlers:

  • Clusters
  • Beleidsevaluatie
  • Ondernemen.

De werking binnen deze drie pijlers kan samengevat worden onder dataverzameling, -ontwikkeling, en –ontsluiting, analyse en valorisatie, op maat van de behoeften van de Vlaamse overheid.

Het is een rechtstreekse vertaalslag van de vereiste basisprincipes wat de werking van het nieuwe Steunpunt betreft, namelijk focus op beleidsvoorbereiding en analyse, cijfermatige onderbouwing van het beleid, ter beschikking stellen van data van onderzoek, intensieve samenwerking met EWI, en samenwerking met partners en stakeholders met het oog op kruisbestuiving tussen onderzoekers en beleid, zowel inhoudelijk (via aftoetsen van resultaten en het aanscherpen van economische en beleidsrelevante intuïtie) als op het gebied van het verzamelen, verwerken, analyseren en verspreiden van data.

Consortium

Het Steunpunt Economie en Ondernemen staat onder leiding van Prof. Dr. Joep Konings.

Het bouwt op de wetenschappelijke en beleidsgerichte expertise en ervaring van de betrokken onderzoekers van VIVES (Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, KU Leuven) en van de Vakgroep Innovatie, Ondernemerschap en Dienstenmanagement (Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Universiteit Gent).

Voor meer informatie:

Steunpunt Economie en Ondernemen
Waaistraat 6/3550
3000 Leuven
Tel: 016 32 68 20

Jan van Nispen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
20 maart 2024

Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen tiende Europese regio

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben vorig jaar ruim 2.500 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB), een lichte daling na het recordjaar 2022. Het aantal aanvragen vanuit Vlaanderen steeg daarentegen wel, van 1728 aanvragen in 2022 naar 1755 aanvragen in 2023 (+1,6%)

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.