Nieuwe "Speurgids 2017" nu beschikbaar

Gepubliceerd op 24 juli 2017
De Speurgids 2017 bevestigt dat het Vlaams beleid stevig inzet op economie, wetenschap en innovatie als drijvende kracht achter onze hernemende Vlaamse economie.

Hoogste bedrag ooit

Deze nieuwste editie van de Speurgids (*) leert ons dat het totaal van het Vlaamse overheidsbudget voor economie, wetenschap en innovatie meer dan 2,776 miljard euro bedraagt, het hoogste bedrag ooit en ruim 200 miljoen meer dan in 2016.

Een schematisch overzicht van het budget 2017 vindt u hier

De publicatie zelf kunt u onderaan deze pagina downloaden.

Gedrukte exemplaren van de Speurgids 2017 kunt u hier bestellen via de publicatiedatabank. Vanaf medio augustus worden u deze per post bezorgd.

Overzicht

Deel 1 bespreekt de instrumenten van de Vlaamse overheid voor het economisch beleid, in zeven hoofdstukken: competitiviteit ondersteunen, ondernemerschap bevorderen, omgevingsfactoren faciliteren, internationalisering stimuleren, duurzaamheid versterken, het transversaal economisch en -innovatiebeleid met circulaire economie, Industrie 4.0, de klimaatvisie 2050 en tenslotte het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Deel 2 behandelt het wetenschaps- en innovatiebeleid van de Vlaamse overheid. Achtereenvolgens komt het wetenschaps- en innovatiebeleid aan bod gefinancierd door de beleidsdomeinen Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), Onderwijs en Vorming (OV) en door de tien andere beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid. 

Daarna volgt een inhoudelijke analyse van het algemeen totaal aan te besteden middelen: het zogenaamde ‘Horizontaal Begrotingsprogramma Wetenschaps- en innovatiebeleid (HBPWIB)’. 

Deel 3 licht specifiek de middelen voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) toe. Die vormen immers een specifiek onderdeel van de totale middelen voor het wetenschaps- en innovatiebeleid en zijn onderworpen aan specifieke streefcijfers, zowel Vlaams, Belgisch als Europees: de betrachting 3% van het bbp te besteden aan O&O tegen 2020.

Deel 4 analyseert de Vlaamse deelname aan Horizon 2020, het Europese subsidieprogramma voor Onderzoek en Innovatie in Europa voor de periode 2014-2020.

Deel 5 tenslotte zoemt in op de positionering van Vlaanderen in het Europees Innovatie Scorebord en het Regionaal Innovatie Scorebord van de Europese Commissie. Vlaanderen verschijnt daar in de 1ste groep van ‘innovatieleiders’ binnen Europa. 

(*) De Speurgids Ondernemen & Innoveren is een jaarlijkse publicatie van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse overheid. Hierin worden de overheidsbudgetten voor zowel het economisch als het wetenschaps- en innovatiebeleid belicht.

 

Contact

  • Contactpersoon deel 1, 2, 3: Stefanie Maris
  • Contactpersoon deel 4: Monica Van Langenhove
  • Contactpersoon deel 5: Niko Geerts

Contactgegevens: zie rechterkolom

Stefanie Maris
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren
Monica Van Langenhove
Communicatiemedewerker
Staf

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.