Ondertekening clusterpact Catalisti – SIM – VIL

Gepubliceerd op 11 juni 2017
Bovenaan op de foto: Ben Weyts, Geert Bourgeois, Philippe Muyters en Guido Verhoeven (SIM)
Bovenaan op de foto: Ministers Ben Weyts, Geert Bourgeois, Philippe Muyters en Guido Verhoeven (SIM)
Onderaan: Jan Vanhavenbergh (Catalisti), Annie Renders (VLAIO), Liesbeth Geysels (VIL), Bernard De Potter (VLAIO) en Marc Van Sande (SIM)
 

Engagement

Vorige week ondertekenden speerpuntclusters Catalisti (chemie en kunststoffen), SIM (slimme materialen) en VIL (duurzame logistiek) hun clusterpact samen met minister-president Geert Bourgeois, Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Deze clusterpacten leggen het engagement vast van de clusterorganisatie, de clusterleden (bedrijven en kennisinstellingen) en de overheid. 

Over het muurtje kijken

Vorig jaar lanceerde Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters het nieuwe clusterbeleid om zo de strategische samenwerking tussen bedrijven, sectoren en onderzoekers te stimuleren. De tijd van ‘vivons heureux, vivons cachés’ ligt achter ons.

Wie succesvol wil innoveren, moet over het muurtje kijken en samenwerken met andere partners. Het doel? De economische impact van innovatie de komende jaren gevoelig doen stijgen.
 
Ondertussen werden vijf speerpuntclusters aangeduid: Catalisti, SIM, VIL, Flux50 (energie) en Flanders FOOD. Stuk voor stuk sluiten ze aan bij de sterkten van de Vlaamse industrie en kennisinstellingen, zodat ze in de toekomst economisch het verschil kunnen en zullen maken, zowel naar werkgelegenheid als naar toegevoegde waarde.

Goede afspraken maken goede vrienden

Zo’n doorgedreven samenwerking op lange termijn kan natuurlijk niet zonder duidelijke afspraken of concrete engagementen van elk van de partners.

Daarom ondertekenden Catalisti, SIM en VIL samen met de overheid een clusterpact waarin de wederzijdse engagementen opgenomen zijn.

Flux50 en Flanders FOOD werden later geselecteerd als speerpuntcluster, deze clusterpacten zijn momenteel nog in voorbereiding en worden later ondertekend.

Middelen

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters steunt de clusters niet enkel met werkingsmiddelen, maar ook met extra projectmiddelen.

Minister Muyters: “Het engagement dat we als Vlaamse overheid aangaan is niet min: het gaat om maximum 500.000 euro per cluster, en dat voor een termijn van 10 jaar. Daarnaast is er dit jaar 50 miljoen euro ter beschikking voor onderzoeks- en innovatieprojecten die de clusters kunnen uitvoeren om de competitiviteit van hun clusterleden te ondersteunen. Maar voor wat hoort wat: de bedrijven leggen zelf ook minstens 50% van de financiering van de clusterwerking op tafel.”

Regelluwe zones

Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Vlaams ministers Muyters en Weyts engageren zich daarnaast ook om oplossingen te helpen zoeken voor specifieke problemen en knelpunten die de clusters zouden ondervinden bij de realisatie van hun projecten.

Het gaat dan bijvoorbeeld om te restrictieve regelgeving die niet toelaat om sommige innovaties grondig uit te testen in een echte omgeving. Hiervoor kan de Vlaamse regering bijvoorbeeld regelluwe zones aanduiden.

Hefboomwerking

De clusters engageren zich op hun beurt om met de toegekende middelen een grote hefboomwerking te realiseren. Voor elke euro steun van de overheid aan de innovatie- en onderzoeksprojecten van de clusters, zullen de clusters bijkomende euro’s aan onderzoeks-, innovatie- en investeringsmiddelen mobiliseren.

Het gaat hier verder dan louter cofinanciering van projecten. Het is de bedoeling dat bedrijven zich engageren om met eigen middelen verder te werken op basis van de resultaten van uitgevoerde projecten. Van kenniscentra wordt verwacht dat ze hun onderzoeksagenda samenleggen met de roadmaps van de clusters en bijkomend onderzoek opstarten. Deze gerealiseerde hefboomwerking is een belangrijk element bij de toekenning van projectmiddelen en evaluatie van de clusterwerking.

Speerpuntclusters @CATALISTIvzw, @VILogistiek en SIM ondertekenen clusterpact. Duidelijke engagementen voor innovatieve samenwerking! pic.twitter.com/JIVj17pIfc

— Philippe Muyters (@philippemuyters) June 9, 2017


 (Bron: persbericht minister Muyters: Ondertekening clusterpact Catalisti – SIM – VIL)

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.