Oprichting European Innovation Council (EIC): gezamelijk standpunt EWI, VLAIO en FWO

Gepubliceerd op 02 mei 2016

Standpunt

Naar aanleiding van de ‘call for ideas’ van de Europese Commissie rond de oprichting van een European Innovation Council (EIC), heeft het departement EWI samen met het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) een standpunt uitgewerkt.

Stroomlijnen

In het standpunt wordt een pleidooi gehouden voor een EIC als paraplu waaronder bestaande instrumenten en programma’s zoveel mogelijk worden gestroomlijnd om excellente innovatieprojecten met subsidies en zaaikapitaal te ondersteunen tijdens de moeilijke en risicovolle eerste stappen naar de markt. 

Projecten die op de EIC een beroep willen doen, zouden moeten aantonen welke belangrijke positieve economische en maatschappelijke impact ze kunnen realiseren en ook een duidelijk plan hebben om dit waar te maken. Na de steun van het EIC moeten deze projecten vervolgens beroep kunnen doen op de financiële instrumenten van de Europese Investeringsbank.

Vereenvoudiging

Met dit standpunt wordt ook gepleit voor vereenvoudiging in het algemeen en een snelle, kwalitatieve, eerlijke en eenvoudige administratieve afhandeling in het bijzonder. Er wordt ten slotte ingegaan op enkele specifieke bestaande instrumenten en programma’s die binnen de EIC zouden gestroomlijnd kunnen worden of waarmee synergiën gezocht moeten worden.

 Gezamelijk standpunt EWI, VLAIO en FWO: oprichting European Innovation Council

 

 
Peter Spyns
Beleidsadviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.