Studie: de internationalisering van Research and Technology Organisations (RTO's)

Gepubliceerd op 17 februari 2017

Internationaliseren

De collega's van de Europese Commissie onderzochten de internationalisering bij Research and Technology Organisations (RTO's). De studie geeft een vergelijkende tabel met de kerncijfers van de belangrijkste RTO’s.

Ook imec werd opgenomen in de studie. Vito wordt op haar beurt ook kort vermeld in de studie. 

De studie bevat een reeks nuttige inzichten. Bijvoorbeeld:

  • voornaamste redenen om te internationaliseren: toegang tot nieuwe kennis, markten en fondsen;
  • voornaamste belemmeringen: gebrek aan nationale financiering voor internationalisering en een gebrek van een kader voor samenwerking.

Positief

Door internationalisering kan onderzoek en innovatie van RTO’s beter bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en het versterken van het concurrentievermogen in de industrie.

Ook is internationalisering voor RTO’s belangrijk om competitief te blijven.

Problemen

RTO’s ondervinden bij internationalisering zowel interne als externe barrières.

Interne barrières hebben vooral betrekking op het gebrek aan hulpmiddelen, vaardigheden of kennis binnen de organisaties om optimaal gebruik te maken van de kansen die internationalisering biedt. Daarom roepen RTO’s de nationale overheden op om voldoende en duurzame financiering vrij te maken bestemd voor de internationalisering van RTO’s.

Een voorbeeld van een externe barrière is het ontbreken van een kader voor samenwerking tussen landen of regio’s. Het realiseren van de European Research Area (ERA) en het uitvoeren van slimme specialisatie kan helpen deze barrière op te heffen.

Het uitbreiden van het netwerk, bijvoorbeeld door deel te nemen aan Europese samenwerkingsprojecten, is een strategie van RTO’s om hun activiteiten op het gebied van internationalisering te vergroten.

Het rapport beschrijft 3 fasen voor RTO’s om een internationaliseringsstrategie op te zetten: risicoanalyse, marktonderzoek en markconsolidatie.  

Tabellen

Hieronder 3 tabellen uit de studie: de motivatie voor de samenwerking, de belemmeringen en de strategieën.

 

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
20 maart 2024

Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen tiende Europese regio

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben vorig jaar ruim 2.500 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB), een lichte daling na het recordjaar 2022. Het aantal aanvragen vanuit Vlaanderen steeg daarentegen wel, van 1728 aanvragen in 2022 naar 1755 aanvragen in 2023 (+1,6%)

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.