Vanaf 1 april nieuwe kmo-portefeuille en kmo-groeisubsidie

Gepubliceerd op 29 februari 2016

Vanaf 1 april 2016 kunnen kmo’s beroep doen op twee complementaire instrumenten. De kmo-portefeuille wordt een eenvoudig en laagdrempelig instrument voor brede professionalisering, terwijl groeibedrijven een nieuw transparant ondersteuningsinstrument krijgen.

Kmo-portefeuille

De vereenvoudigde kmo-portefeuille wordt een generiek instrument voor alle kmo’s om opleiding te volgen en advies in te winnen. In tegenstelling tot vroeger is de steun daarvoor niet meer inhoudelijk opgedeeld. De kmo’s beslissen met andere woorden zelf wat ze in het bedrijf nodig hebben om de kwaliteit van de werking op te krikken. Het steunpercentage voor opleiding en advies voor kleine ondernemingen is 40%, met een steunplafond van 10.000 euro per jaar. Voor middelgrote ondernemingen wordt het steunpercentage 30% met een maximum van 15.000 euro.
Het systeem wordt ook administratief eenvoudiger: er is geen voorafgaandelijk fiat van de overheid nodig. Een kmo koopt advies of opleiding, dient zijn steunaanvraag (elektronisch) in en krijgt de steun gestort.

Schematisch:

  opleiding advies
KO's 40% - max 10 000 euro
MO's 30% - max 15 000 euro

 

Kmo-groeisubsidie

Daarnaast komt er een kmo-groeisubsidie. Die richt zich op bedrijven die een stapje verder gaan en willen groeien. Dat kan zijn door te innoveren, de internationale activiteiten uit te breiden of door het bedrijf te transformeren met nieuwe activiteiten. Bedrijven kunnen dat doen door extern kennis aan te kopen, of door kennis intern te verankeren door een aanwerving. Omdat het risico groter is, steunt de overheid daar 50% van de kost, met een maximum van 25.000 euro voor extern advies en 25.000 euro voor een aanwerving (1 jaar). Ook deze procedure blijft laagdrempelig, maar omdat het risico en het steunpercentage hoger zijn, is er wel een evaluatiemoment door het agentschap.

Schematisch:

  steun groei door innovatie, internationalisering of transformatie
aankopen externe kennis 50% - max 25 000 euro
verankering kennis bij aanwerving 50% - max 25 000 euro

 

(Bron: Persbericht Minister Muyters 26 februari 2016: Muyters vereenvoudigt steun aan kmo’s)

 

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.