Vlaamse Energiecluster wordt Flux50

Gepubliceerd op 11 mei 2017

Smart Energy Region

De Vlaamse Energiecluster gaat voortaan door het leven als Flux50, waarbij Flux verwijst naar stroom en 50 naar de klimaatdoelstellingen tegen 2050.

Flux50 moet Vlaamse bedrijven uit de ENERGIE-, IT- en bouwsector helpen om commerciële doorbraken te realiseren bij de transitie naar een duurzaam energiesysteem, via living labprojecen in vijf themagebieden.

De Vlaamse Energiecluster werd een jaar geleden voorgesteld als samenwerkingsverband tussen de Vlaamse overheid, de onderzoekswereld en de industrie om van Vlaanderen een "smart energy region" te maken, een regio waar productie en verbruik van hernieuwbare ENERGIE slim op elkaar worden afgestemd.

Vlaams minister voor innovatie Muyters:

"Het energievraagstuk is een van de belangrijkste uitdagingen van de toekomst . Met het clusterbeleid zorgen we ervoor dat ondernemingen, kennisinstellingen en de overheid de handen in elkaar slaan om een antwoord te vinden op die uitdagingen."

Living labs

De drijvende krachten achter het project zijn Smart Grids Flanders, Voka, Agoria, VCB, Pixii-Kennisplatform Energieneutraal Bouwen, Living Tomorrow, Energyville, UGent en iMinds.

Bernard De Potter, administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO):

"Flux50 gaat innovatietrajecten opstarten in vijf thematische domeinen of innovatorzones: energiehavens, microgrids, multi-energietoepassingen op wijkniveau, energy cloud toepassingen en intelligente renovatie. De klemtoon ligt op de realisatie van internationaal vermarktbare slimme energietoepassingen."

Frederik Loeckx, algemeen directeur van Flux50:

"Onze nieuwe naam klinkt internationaal en ambitieus. Eerder deze maand lanceerden we een oproep tot haalbaarheidsstudies, die loopt tot 31 mei. Het is de bedoeling om in 2018 de eerste living labs op te starten."

Flux50

Lut Bollen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.