Vlaanderen "innovatieleider" (Regionaal Innovatie Scorebord)

Gepubliceerd op 21 juni 2017

Algemene conclusie

Volgens het recentste Regionaal Innovatie Scorebord (RIS) van de Europese Commissie is Vlaanderen een "innovatieleider."

Het scoort zeer sterk voor innovatieve kmo-samenwerking, alsook voor product/procesinnovaties.

Het scoort zwakker voor levenslang leren of verkoop van nieuwe marktintroducties/bedrijfsinnovaties.

> Download het profiel voor Vlaanderen onderaan deze pagina

220 regio's binnen Europa gebenchmarkt

Het Regionaal Innovatie Scorebord (RIS) is een regionale uitbreiding van het Europese Innovatiescorebord, EIS, waarbij de innovatieprestaties van de Europese regio's worden beoordeeld op 18 van de 27 indicatoren van het Europees Innovatie Scorebord. Dit omwille van minder beschikbare regionale data.

De RIS 2017 dekt 220 regio’s af in 22 EU-landen, verder ook Noorwegen, Servië en Zwitserland. Daarnaast zijn Cyprus, Estland, Letland, Litouwen, G-H Luxemburg en Malta op landelijk niveau opgenomen in het scorebord. Binnen de EU zijn dat dan 202 regio’s.

Het aantal indicatoren in de editie 2017 is gestegen ten opzichte van de vorige RIS door het beschikbaar komen van regionale gegevens op het gebied van levenslang leren (een van de nieuwe EIS-indicatoren), internationale wetenschappelijke co-publicaties, meest geciteerde publicaties, publiek-private co-publicaties, handelsmerkaanvragen en modelaanvragen.

De regionale dekking is verbeterd doordat Servië en Zwitserland zijn toegevoegd, met respectievelijk vier en zeven regio's.

Net als bij het Europees Innovatie Scorebord zijn de Europese regio’s in de RIS verdeeld in vier categorieën van innovatie-prestatiegroepen:

  • innovatieleiders (53 regio’s met prestaties > 120%  van het EU-gemiddelde) -> Vlaanderen 46ste en binnen EU op 37ste plaats
  • sterke innovatoren (60 regio’s met prestaties tss 90% en 120% van EU-gemiddelde ) ->  Brussels Hoofdstedelijk Gewest 66ste en 56ste  binnen EU en Wallonië 86ste en 75ste binnen EU
  • gematigde innovatoren (85 regio’s met prestaties tss 50% en 90% van EU-gemiddelde)
  • bescheiden innovatoren (22 regio’s met prestaties < 50% EU-gemiddelde).

Een meer gedetailleerde uitsplitsing van deze prestatiegroepen wordt verkregen door elke groep nog eens op te splitsen in drie segmenten, namelijk het beste derde van de groep (+), het middelste derde en het onderste derde van de groep (-).

Het Regionaal Innovatie Scorebord (RIS) is een regionale uitbreiding van het Europese Innovatiescorebord, EIS, waarbij de innovatieprestaties van de Europese regio's worden beoordeeld op een beperkt aantal indicatoren (minder dan deze gebruikt voor het EIS).

Resultaten

Het nieuwe scorebord bevestigt dat Europa's meest innovatieve regio's zich in de meest innovatieve landen bevinden.

De meest innovatieve regio in de EU is Stockholm in Zweden, gevolgd door Hovedstaden (Kopenhagen) in Denemarken en South-East in het Verenigd Koninkrijk.

De meest innovatieve regio in heel Europa is Zürich in Zwitserland.

Sommige regionale innovatieve hubs bestaan ​​ook in landen die zelf in het EIS in de lagere categorieën scoren, bv. Praag in Tsjechië, Bratislava in Slowakije en Baskenland in Spanje.

De innovatieprestaties van de meeste regio's zijn in de loop van de tijd verbeterd. Voor 128 van 216 regio's, of bijna 60 % van de regio's, zijn de prestaties gestegen.

Voor de regionale innovatieleiders is dit aandeel hoger dan 75 % en voor de regionale sterke en gematigde innovatoren is dat bijna 55 %, maar voor de regionale bescheiden innovatoren ligt het aandeel slechts rond 30 %.

We zien een afname van de prestaties in een groot deel van de geografisch perifere regio's van Europa.

De prestaties zijn toegenomen in alle regio's in België, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Slowakije, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, en in meer dan 50 % van de regio's in Griekenland, Italië, Polen en Zweden.

De prestaties zijn afgenomen in alle regio's in Roemenië, en in meer dan 50 % van de regio's in Denemarken, Duitsland, Finland, Hongarije, Portugal, Spanje en Tsjechië.

In de loop van de tijd heeft zich op het gebied van regionale prestaties een proces van divergentie voltrokken, met als gevolg steeds grotere prestatieverschillen tussen de regio's.

>> Klik hier voor volledige rapport en de profielen per land van de RIS 2017

Prestaties van Vlaanderen: innovatieleider

België behoort als land tot de 2de groep van ‘sterke innovatoren’ in het Europese Innovatie Scorebord.

Het Vlaams Gewest behoort tot de 1ste groep van ‘innovatieleiders’.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië behoren tot de 2e groep ‘sterke innovatoren’.

Andere regio’s die een score hebben dicht bij die van het Vlaams Gewest zijn Hamburg, Rijnhessen-Pfalz, en North-West (VK).

Andere regio’s die in dezelfde (sub)indeling als Vlaanderen vallen zijn bv Ile-de-France, Schotland, Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Helsinki, Bremen, Hamburg, Rijnhessen-Paltz, North East en North West (VK).

Het radardiagram en de tabellen hieronder, tonen de vergelijking van Vlaanderen met België en de EU:

De relatieve sterktes in vergelijking met België ( = oranje lijn) en de EU ( = blauwe lijn), geven aan dat Vlaanderen zeer sterk scoort voor innovatieve kmo-samenwerking, alsook voor product/procesinnovaties.

Het scoort zwakker voor levenslang leren of verkoop van nieuwe marktintroducties/bedrijfsinnovaties.

In de structurele verschillen zien we dat Vlaanderen dichter bevolkt is, meer tewerkstelling in de maakindustrie heeft, en minder in openbare diensten dan het Belgische gemiddelde.

Vlaanderen toont van alle gewesten de kleinste afwijking t.o.v. het Belgische gemiddelde. Dit is ook logisch, aangezien het Belgische resultaat voor een zeer groot deel bestaat uit de Vlaamse resultaten.

Legende:

- BE2 = Vlaams Gewest (NUTS1 benaming) ,

- BE = België

Zie URL : http://ec.europa.eu/docsroom/documents/23992

Hergroepering van regio’s tot hun respectievelijk land: Vlaanderen komt dan op 8ste plaats in EU

Hieronder wordt de top-50 regio’s binnen de Europese Unie weergegeven. We nemen dus enkel de regio’s die behoren tot de EU-28, zijnde 202 regio’s. Vlaanderen staat dan op plaats 37.

U ziet de landcode, de regio, de score t.o.v. het EU-28 gemiddelde (vb. Stockholm doet het 65,1% beter dan het EU-gemiddelde) en de categorie waarin de regio zich bevindt:

  • innovatieleiders (groep regio’s met prestatie >120% van Europees gemiddelde),
  • sterke innovatoren (tussen 90% en 120% van het Europees gemiddelde),
  • gematigde innovatoren (tussen 50% en 90%) en bescheiden innovatoren (<50%).

Elke groep wordt dan nog eens opgesplitst in drie segmenten, namelijk het beste derde van de groep (+), het middelste derde en het onderste derde van de groep (-).

Noot:. Brussels Hoofdstedelijk Gewest op plaats 56 en Wallonië op plaats 75.

Wanneer we de 36 regio’s die in de regio-rangschikking Vlaanderen voorafgaan, hergroeperen tot hun respectievelijk land, dan komt Vlaanderen ‘als land beschouwd’ in deze (zelf geconstrueerde) rangschikking op de 8ste plaats in de EU.

Dergelijke rangschikkingen dienen wel altijd voorzichtig geïnterpreteerd te worden.

In de 7 landen die Vlaanderen voorafgaan, is steeds de hoofdstad van dat land meegerekend, wat niet zo is voor Vlaanderen. En hoofdsteden als ‘onderzoeks- en innovatiehubs’ drijven de prestaties in de rangschikkingen op.

Bovendien zijn in veel landen de regio’s op een kleine schaal opgenomen (bijvoorbeeld provincies), waar dit voor Vlaanderen als regio die gebenchmarkt werd, de vijf provincies samen betreft: WestVlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant. Zou men in de rangschikking de Vlaamse provincies apart hebben opgenomen zou dit weer een ander beeld geven.

Algemeen kunnen we stellen dat Vlaanderen als ‘land’ met een 8ste plaats in het Regionaal Innovatie Scorebord binnen de EU, hoger scoort dan België met een 9de plaats in het Europees Innovatie Scorebord binnen de EU.

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.