Welke zijn de meest competitieve regio's van Europa?

Gepubliceerd op 05 maart 2017

Vergelijk provincies

Het Europees bureau voor de Statistiek (Eurostat) brengt een nieuwe lijst van de meest competitieve regio's.  

Deze “Regional Competitiveness Index" maakt op basis van een aantal criteria een rangschikking van de regio’s (soms landen voor kleine lidstaten) op NUTS1 of NUTS2-niveau, voor 263 entiteiten in totaal.

Die criteria zijn zeer uiteenlopend, en soms alleen op landniveau omdat er geen regionale gegevens zijn.

Gebruikte criteria zijn bv. eigendomsrechten, patenten, georganiseerde misdaad, politieke stabiliteit, hoogtechnologische EPO-aanvragen, bevolkingsaantal, corruptie, ease of doing business index, uitvoer in medium / hoogtechnologische maakindustrie, rule of law, enz.

Voor Vlaanderen worden de provincies gebruikt en Eurostat neemt het Brussel Hoofdstedelijk Gewest, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant samen tot één grotere regio.

Beschikbare gegevens

1/ Nieuw is dat er een detailprofiel per regio is met daarop de evolutie, de aparte scores (binnen de benchmarkgroep), en de EU-regio’s die het meest corresponderen.

2/ Men kan ook de ruwe gegevens vergelijken met elkaar. Bijvoobreeld de gegevens per provincie van de wetenschappelijke publicaties, aantal kenniswerkers, patentaanvragen, aandeel levenslang leren, toegang tot breedband, aandeel van medium- en hoogtechnologische goederen in de uitvoer, enz.

3/ Ook de interactieve webtoepassing is nieuw (vroeger alleen vaste ingekleurde kaarten), waarop men een regio kan benchmarken met alle EU regio’s of zijn vergelijkbare regio’s op basis van het bbp per hoofd. Er zijn scorekaarten per regio te verkrijgen met daarop de 3 dimensies: basisdimensie, efficiëntiedimensie en innovatiedimensie.

4/ Ook zijn er radardiagrammen. Hiermee ziet men onmiddellijk de (relatieve) score voor innovatie, instellingen, hoger onderwijs en LLL, de technological readyness, bedrijfsomgeving, transport, digitale infrastructuur, gezondheid, menselijk kapitaal, arbeidsmarktefficiëntie….    

Zie hier voor de webtoepassing: http://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/maps/regional_competitiveness#map

Het volledige verslag is hier terug te vinden: The EU Regional Competitiveness Index 2016

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.