Workshop ‘Innovatie via overheidsopdrachten’ (sector Transport en Mobiliteit)

Gepubliceerd op 23 juni 2017

Samenwerking Europese Commissie en Vlaamse overheid

Op vrijdag 16 juni kwamen (een 100-tal) beleidsmakers, experten en aankopers uit de publieke sector bij elkaar in de Square in Brussel om ervaringen uit te wisselen en kennis op te doen over het aankopen van innovatieve oplossingen. 

Deze workshop was een gezamenlijke organisatie van de Europese Commissie, Eafip – het Europees platform voor aankoop van innovatie - en de Vlaamse overheid met het PIO, departement EWI en departement MOW.

“Risico’s niet uit de weg gaan”

Filip Boelaert: “Innovative procurement is about finding ourselves challenged to turn the dream into reality; the challenge for organisations is not to be afraid to fail, and to continue to pursue the ultimate aim of succeeding.”  

Secretaris-generaal Filip Boelaert opende de dag met een inspirerende speech.

Het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken neemt diverse initiatieven om overheidsopdrachten op een vernieuwende manier aan te pakken en zo tot betere, duurzamere oplossingen te komen.

Hij moedigde de toehoorders, waaronder een belangrijke aantal collega’s van de Vlaamse Overheid, aan om de risico’s die met dergelijke projecten gepaard gaan niet uit de weg te gaan.

Concrete voorbeelden

Na de introductie over ‘innovation procurement’ in Europa door Lieve Bos van de Europese Commissie kregen we diverse sprekende concrete voorbeelden uit Nederland, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk.  

Zowel grotere Europese, als kleinere nationale  cases kwamen aan bod en toonden de mogelijkheden van innovatieve overheidsopdrachten. 

Toolkit

De namiddag was voorbehouden voor een grondige toelichting over de methodologie die door de Europese Commissie en Eafip is uitgewerkt om de ontwikkeling en de aankoop van innovatieve oplossingen in goede banen te leiden. 

De toolkit is beschikbaar via deze link

De presentaties van de workshop vindt u hier terug 

eafip Workshop for public procurers in the sector of transport and mobility, 16th June 2017, Brussels - Belgium

Veerle Lories
Projectleider
Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO)

Dit kan je ook interesseren

25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.