4 miljoen euro voor 10 nieuwe industrie 4.0-proeftuinen

Gepubliceerd op 04 januari 2019

17 proeftuinen

De Vlaamse overheid investeert ruim 4 miljoen euro in tien nieuwe industrie 4.0-proeftuinen voor maakbedrijven. In 2017 investeerde ze nog 3,5 miljoen euro in zeven industrie 4.0-proeftuinen. Een jaar later draaien deze proeftuinen op volle toeren en leveren ze gerichte diensten aan een breed scala van Vlaamse bedrijven.

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters: “Voor veel bedrijven is het ondoenbaar om alle beschikbare technologieën zelf aan te kopen of medewerkers op te leiden. Via de industrie 4.0-proeftuinen ontdekken ze welke investeringen op het vlak van techniek, infrastructuur en mensen interessant zijn voor hen.”

Visie 2050

De onstuitbare opmars van industrie 4.0 zorgt wereldwijd voor enorme veranderingen in de manier waarop we goederen maken. Dankzij geconnecteerde processen beschikken bedrijven over meer data dan ooit om hyperefficiënt te produceren op maat van de individuele klant.

Om ervoor te zorgen dat Vlaamse maakbedrijven deze boot niet missen, investeert Vlaanderen, als onderdeel van Visie 2050, in industriële proeftuinen waar bedrijven kennismaken met nieuwe technologieën en trends.

“Zo willen we industrie in Vlaanderen op lange termijn behouden én versterken”, stelt minister Muyters. “Daarbij maken we gebruik van absolute troeven, zoals onze toppositie op het vlak van digitalisering, ons toonaangevende onderzoekslandschap en de vele performante bedrijven die industrie 4.0 vandaag al in de praktijk brengen in Vlaanderen.”

De 10 nieuwe proeftuinen zijn:

  • CSiteVision: Virtual en Augmented Reality in de voorbereidingsfase en uitvoeringsfase van gebouwen (door WTCB, Howest en Sirris)
  • Industrie 4.0 machine upgrading (door KULeuvenBrugge, Flanders Make, UGent)
  • Drones in de bouw en landbouw (door Euka, Confederatie Bouw Limburg, WTCB, PCFruit)
  • Smart Farming 4.0 - Hyperspectrale beeldverwerking voor ziekte detectie in landbouw en fruitteelt (door ILVO, imec, Fl Make, KULeuven, Vito, PCFruit)
  • Augmented reality en mixed reality support voor laboranten, procesoperatoren en onderhoudstechnici (door UHasselt-Expertisecentrum Digitale Media, Flanders Make, Howest, Flanders Food, Bioville)
  • T2-Campus in de Proeftuin Industrie 4.0 (door VDAB, Syntra, T2, Flanders Make, Sirris, UCLL)
  • Opleiden 4.0 - Demonstratie en validatie van industrie 4.0 technologieën voor toepassing in innovatieve leermethodieken (door Catalisti, Acta, imec, Karel de Grote Hogeschool)
  • Innovatieve cyberbeveiligingen voor Industrie 4.0 (door Howest, UGent-Kortrijk)
  • MES4SME – Manufacturing Execution Systemen voor kleine en middelgrote ondernemingen (door UGent-Kortrijk, Flanders Make, VUB-Photonics)
  • AMplitude - Vraag en aanbod groeien samen (door SIM-Flam3D)

(Bron: Persbericht minister Muyters: 4 miljoen euro voor 10 nieuwe industrie 4.0-proeftuinen)

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.