Doorbraak Europese meerjarenbegroting: gerichte versterking EU-programma’s zoals Horizon Europa, InvestEU en EU4Health

Filter items
Nieuws
16 november 2020

Algemeen

Op dinsdag 10 november werd het langverwachte politiek akkoord tussen de Raad en het Europees Parlement over de Europese meerjarenbegroting 2021-2027 bereikt. Het akkoord kwam er nadat er sinds augustus intensief werd overlegd tussen de Raad, het Parlement en de Commissie. Het akkoord vult het uitgebreide financiële pakket aan waarover de EU-leiders het in juli eens werden en dat het volgende financieel kader samenvoegt met NextGenerationEU.

Horizon Europe 

Een belangrijk aspect van het akkoord is het extra budget voor een aantal Europese flagship programma’s. Het akkoord voorziet in een top up voor deze programma’s van 15 miljard euro. Hiervan is 12,5 miljard euro ‘fresh money’, oftewel extra budget, dat voor het grootste deel moet komen van Europese concurrentieboetes die normaliter naar de lidstaten terugvloeien.

Uit een tweet van Eurocommissaris Mariya Gabriel voor onderzoek en onderwijs, blijkt dat dankzij de extra fondsen, 4 miljard euro naar Horizon Europa zal gaan.

Dit geeft het volgende overzicht:

 

Akkoord Europese Raad 21 juli*

Top-up politiek akkoord 10 november* Totaal*
Horizon Europa 80,9 miljard** +4 miljard

84,9 miljard**

* Prijzen 2018 – in EUR
** MFK en herstelfonds NextGenerationEU

Ook het gezondheidsprogramma EU4Health krijgt er 3,4 miljard euro bij. Daarnaast worden ook extra middelen voorzien voor Erasmus (2 miljard euro) en voor InvestEU en grensbewaking.

Volgende stappen

Zowel alle lidstaten als het voltallige Europese Parlement moeten de meerjarenbegroting nog bekrachtigen. Het akkoord is één van de voorwaarden voor de lancering van het relancefonds van 750 miljard euro dat bovenop de meerjarenbegroting komt en dat de komende jaren de lidstaten van geld moet voorzien om economisch te herstellen van de coronapandemie. Voor België is in dat fonds een enveloppe van ruim vijf miljard euro gereserveerd.

(Persbericht: Volgend meerjarig financieel kader en herstelpakket: voorzitterschap van de Raad bereikt politiek akkoord met Europees Parlement)

(Persbericht: Naar een meer dynamische, veerkrachtige en concurrerende Europese industrie: Raad neemt conclusies aan)

 

Persconferentie 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475 62 20 87

Marleen De Proft

Afdeling Strategie en Coördinatie
Administratief medewerker
02 553 59 85

Meer nieuws

 • Beslissingen Vlaamse Regering deze week | 3 februari 2023

  Beslissingen Vlaamse Regering deze week | 3 februari 2023

  3 februari 2023

  O.a. visienota ‘Naar een versterkte concurrentiekracht van de Europese Industrie’, compensatiesteun ondernemingen voor indirecte emissiekosten, financiering IOC-Unesco projectvoorstel 'Ocean Decade Capacity Development Facility' en voorontwerp van programmanota ter bevordering van de Vlaamse industriële energie- en klimaattransitie 2022-2025.

 • EU-nieuws deze week | 30 januari - 3 februari 2023

  3 februari 2023

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  1 februari 2023

  Op 1 januari 2024 neemt België het Voorzitterschap op van de Raad van de Europese Unie. Een aantal publieksgerichte initiatieven of events kunnen het EU-voorzitterschapslabel toegekend krijgen en zo in de kijker worden geplaatst tijdens het voorzitterschap.

 • Europees partnerschap over duurzame blauwe economie gestart

  30 januari 2023

  Als derde in het rijtje van de partnerschappen met cofinanciering in Horizon Europe cluster 6, en na Biodiversa+ en Water4All, is nu het ‘Sustainable Blue Economy’ partnerschap (SBEP) vorige week in Rome van start gegaan.

 • Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  27 januari 2023

  Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.