Eén ondernemer op drie denkt aan overlaten bedrijf

Filter items
Nieuws
23 oktober 2017

Agentschap Innoveren & Ondernemen

Week van de Bedrijfsoverdracht
Van maandag 23 tot vrijdag 27 oktober 2017 organiseert het Agentschap Innoveren & Ondernemen de Week van de Bedrijfsoverdracht.

Eén op de drie ondernemers (35 procent) in Vlaanderen denkt eraan zijn of haar bedrijf over te laten. Iets meer dan de helft van hen ziet dat zelfs binnen de vijf jaar gebeuren. Dat blijkt uit een rondvraag door het Agentschap Innoveren & Ondernemen. De enquête gebeurde in de aanloop naar de Week van de Bedrijfsoverdracht die loopt van 23 t.e.m. 27 oktober.

Gevraagd aan wie ze hun bedrijf het liefst zouden overlaten, dan antwoordt ongeveer de helft 'de eigen kinderen'. Slechts 21 procent gaat ervan uit dat dat in de praktijk ook zo zal zijn. 

Voor zowat 40 procent van de ondernemers behoort zelf een bedrijf overnemen tot de opties. De belangrijkste reden daartoe, zo blijkt uit de rondvraag, is omdat het een minder groot risico vormt dan een bedrijf van nul op te bouwen. Grootste struikelblok zijn onverwachte problemen die kunnen opduiken.

Verder valt uit de rondvraag op dat een overname lang niet altijd zo weloverwogen is: 31 procent van de ondernemers die een overname achter de rug of in het vooruitzicht hebben, geeft aan dat het iets is dat hen is overkomen, een 'plotse opportuniteit'.

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters

"De vergrijzing van de bevolking heeft een belangrijke impact op onze Vlaamse economie. Maar liefst 54.000 Vlaamse kmo's hebben een zaakvoerder van 55 jaar of ouder, goed voor 297.000 werknemers en 1.357.000 euro winst. Het spreekt dus voor zich dat ik bedrijfsoverdracht elk jaar opnieuw onder de aandacht wil brengen."

Week van de bedrijfsoverdracht

Van maandag 23 tot vrijdag 27 oktober 2017 organiseert het Agentschap Innoveren & Ondernemen de Week van de Bedrijfsoverdracht. Dit jaarlijkse initiatief moet ondernemers aanmoedigen om een bedrijfsoverdracht bespreekbaar te maken en wil hen informeren over de verschillende aspecten en dienstverleners. Gedurende de hele week staan er workshops, info- en individuele coachingsessies gepland. Een overzicht van alle initiatieven is te vinden via www.weekvandebedrijfsoverdracht.be

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • EU-nieuws deze week | 20 - 24 juni 2022

  24 juni 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Gedachtewisseling over het VARIO-advies 'Visie op een goede beleidsmix tussen vrije en thematische steun voor O&O in Vlaanderen'

  23 juni 2022

  Sprekers zijn Dirk Van Dyck (plaatsvervangend voorzitter VARIO), Danielle Raspoet (directeur VARIO), Veerle Linseele (senior beleidsadviseur VARIO) en Jo Brouns (Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw)

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (17 juni 2022)

  17 juni 2022

  O.a. voordracht onafhankelijke bestuurders PMV.

 • EU-nieuws deze week | 13 - 17 juni 2022

  17 juni 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Europese Ministers vergaderen over chipwet en ondersteuning jonge onderzoekers in tijden van crisis

  Europese ministers vergaderen over chipwet en ondersteuning jonge onderzoekers in tijden van crisis

  13 juni 2022

  Op donderdag 9 en vrijdag 10 juni vergaderde de Raad Concurrentievermogen (luiken Industrie/Interne Markt/Onderzoek/Ruimtevaart) te Luxemburg.