Voorzitters Missieraden onder Horizon Europa bekend gemaakt

Filter items
Nieuws
8 juli 2019

Informele Raad Concurrentievermogen

Op 4 en 5 juli 2019 organiseerde het pas aangetreden Finse Voorzitterschap van de Raad van de EU in Helsinki een informele vergadering voor de ministers bevoegd voor Concurrentievermogen (luiken Onderzoek en Interne Markt & Industrie). Deze informele discussies moeten voeding geven aan het werk dat de Finnen plannen rond een Agenda voor Duurzame Groei, wat een van de prioriteiten is van het Finse Voorzitterschap.

De uitkomst van deze discussies maakt onderdeel uit van de voorbereidingen voor de formele Raad Concurrentievermogen in Brussel op 26 en 27 september en op 28 en 29 november 2019. Het doel is een aantal kernboodschappen te bepalen van de Raad Concurrentievermogen voor de nieuwe Europese Commissie in het domein van Concurrentievermogen en Groei voor de komende vijf jaar.

Onderzoek

Tijdens het luik Onderzoek op 4 juli waren de voornaamste onderwerpen 1) Onderzoek en Innovatie als een integraal onderdeel van de Europese Groei Agenda, en 2) Horizon Europa, het nieuw kaderprogramma voor O&I (2021-2027), als een strategisch instrument.

Aankondiging Voorzitters Missieraden

Commissaris Moedas lanceerde ook officieel het werk rond de Missies en kondigde de voorzitters van de vijf Missieraden aan, die concrete doelstellingen en een tijdsplan voor elke missie moeten voorstellen tegen eind 2019.

De vijf voorzitters zijn:

 • Missiedomein ‘Aanpassing aan Klimaatverandering inclusief Maatschappelijke Transformatie’: Mevrouw Connie Hedegaard, voormalig Europees Commissaris voor Klimaatactie
 • Missiedomein ‘Kanker’: Professor Harald zur Hausen, Nobelprijslaureaat in Fysiologie of Geneeskunde
 • Missiedomein ‘Gezonde Oceanen, Zeeën, Kust- en Binnenwateren’: de heer Pascal Lamy, voormalig Commissaris voor Handel en Directeur-Generaal van de Wereldhandelsorganisatie
 • Missiedomein ‘Klimaatneutrale en Slimme Steden’: Professor Hanna Gronkiewicz-Waltz, voormalig burgemeester van Warschau
 • Missiedomein ‘Bodemgezondheid en Voeding’: de heer Cees Veerman, voormalig Nederlands Minister voor Landbouw   

Nieuw rapport professor Mazzucato

Professor Mariana Mazzucato van het Institute for Innovation and Public Purpose, University College Londen en Speciaal Adviseur voor Missiegedreven Wetenschap en Innovatie voor Commissaris Moedas stelde tijdens de vergadering van Onderzoeksministers ook het nieuwe rapport “Governing Missions in the European Union” voor.

Dit rapport geeft aan wat nodig is om van de Missies een succes te maken. Daarvoor doet Mazzucato aanbevelingen rond drie essentiële elementen om tot impactvolle Missies in de EU te komen:

 1. Hoe burgers betrekken in Missies;
 2. Hoe verzekeren dat publieke organisaties optimaal uitgerust zijn om Missies uit te voeren; en
 3. Hoe de financiering voor Missies op punt stellen.

Commissaris Moedas: “I am excited to see the mobilisation of such high-profile people to help us solve our generation’s biggest challenges through research and innovation missions. The missions will be in good hands with the commitment, drive and leadership that these outstanding individuals will bring. The new report from Professor Mazzucato, who has already been such a decisive source of inspiration, will give us further insights into how we make the missions a success.”

Fins minister Kulmuni: “Mission-based research constitutes an exciting new addition to Horizon Europe which will be one of the world’s biggest publicly funded research and innovation programmes. The new missions will have the potential to bring about better and more visible results for complex challenges and to promote innovation-led transitions towards sustainability. I’m happy that the Commission announced the chairs for the mission boards at the time of our meeting in Helsinki”.

Interne markt en industrie

Op 5 juli vergaderden ook de ministers voor Interne Markt en Industrie. De vergaderthema’s waren: 1) de integratie van de eengemaakte markt met een dynamische digitale economie en een modern industriebeleid, en 2) slimme oplossingen voor een competitief en klimaatneutraal Europa.

Bronnen / Meer informatie 

 

Overig EU-nieuws

1. EU-publicatieblad

Het jaaroverzicht van de nieuwsberichten in het publicatieblad van de EU kunt u hier raadplegen. 
 

2. EU-Persberichten - Algemeen

 Het jaaroverzicht van de persberichten van de EU kunt u via deze link raadplegen.
 

3. EU-Persberichten - Macro-economische indicatoren

Het jaaroverzicht van de persberichten macro-economische indicatoren kunt u via deze link raadplegen.
 

4. EU-Documenten

5. Rollende agenda events

Voor een meer uitgebreide lijst van conferenties, zie onder meer http://ec.europa.eu/research/index.cfm?pg=events 
 

6. (Algemene) Publicaties/Publieke consultaties/...

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475-622 087

Marleen De Proft

Afdeling Strategie en Coördinatie
Administratief medewerker
02 553 59 85

Meer nieuws

 • Economische groei in Vlaanderen blijft volgende jaren hoger dan in Wallonië en Brussel

  Economische groei in Vlaanderen blijft volgende jaren hoger dan in Wallonië en Brussel

  15 juli 2019

  De economische groei in Vlaanderen blijft ook de volgende jaren hoger dan die in Wallonië of in Brussel. Dat blijkt uit de regionale vooruitzichten van het Planbureau. Voor de periode 2018-2020 verwacht men een groei van 1,6 procent per jaar in Vlaanderen, tegen 1,2 pct in Wallonië en 0,9 pct in Brussel. Voor de periode 2021-2024 gaat het respectievelijk om gemiddeld 1,4 pct, 1,2 pct en 0,9 pct groei per jaar.

 • Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT): Commissie publiceert wetgevingsvoorstellen

  15 juli 2019

  De Europese Commissie maakte vorige week de nieuwe voorstellen van wetteksten bekend voor het EIT, het Europees Instituut voor innovatie en technologie, die het in lijn brengen met Horizon Europa. De Commissie stelt een toename van de middelen van het EIT voor tot 3 miljard euro (een stijging van 600 miljoen euro – of 25% – ten opzichte van de huidige strategische innovatieagenda 2014-2020). Daarmee zal het EIT de activiteiten van bestaande en nieuwe kennis- en innovatiegemeenschappen financieren en de innovatiecapaciteit van 750 instellingen voor hoger onderwijs ondersteunen.

 • OESO waarschuwt voor dalende Belgische productiviteit

  8 juli 2019

  In een nieuw rapport doet de OESO zeven beleidssuggesties om de dalende productiviteit te keren: o.a. door het Belgische fiscale ondersteuningssyteem voor R&D bij bedrijven effectiever te maken en door de investeringen in universiteiten te verhogen.

 • Nieuwe campus voor VLIZ en ILVO op Oosteroever Oostende

  Nieuwe campus voor VLIZ en ILVO op Oosteroever Oostende

  8 juli 2019

  Onder de naam InnovOcean Campus zullen het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee), haar projectpartners, en de Oostendse vestiging van het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) op de Oosteroever in Oostende een nieuw gemeenschappelijk complex gaan betrekken. De bevoegde ministers Muyters en Van den Heuvel tekenden daarvoor vandaag in Brussel de overeenkomst.

 • Recordaantal meisjes kiest voor wetenschappen en techniek

  Recordaantal meisjes kiest voor wetenschappen en techniek

  8 juli 2019

  Nog nooit hebben zoveel Vlaamse meisjes in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs voor een STEM-opleiding gekozen. Wetenschappen en techniek zijn ook in het hoger onderwijs populairder: in de academische bachelors benadert het aandeel vrouwen intussen de 40 procent.