Europa wil één miljard euro investeren in supercomputers

Filter items
Nieuws
11 januari 2018

Geen supercomputer in top-10 wereld

Supercomputers (HPC's) worden bestempeld als de motoren van de digitale economie. Ze hebben een ontzagwekkende rekencapaciteit en zijn in staat de steeds grotere hoeveelheden gegevens razendsnel te verwerken. 

Dat biedt perspectieven op tal van domeinen. Ze maken het mogelijk om sneller diagnoses te stellen en de werking van nieuwe medicijnen te simuleren, om het traject van orkanen te voorspellen of cyberaanvallen te traceren. Ook het aangezicht van het bedrijfsleven zal erdoor veranderen. Zo kan de productiecyclus van een auto dankzij supercomputers worden verkort van 60 maanden tot 24 maanden.

Europa loopt echter hopeloos achterop en heeft geen supercomputer in de top-10 van de wereld. Het maakt dat Europese wetenschappers en bedrijven hun toevlucht moeten zoeken tot derde landen om hun gegevens te verwerken. 

"Europa heeft deze infrastructuur echt nodig om de internationale concurrentie het hoofd te bieden. We mogen echt niet afhankelijk worden van derde landen en onze activiteit op vlak van innovatie outsourcen", zo verklaarde eurocommissaris voor Digitale Agenda Mariya Gabriel. 

EuroHPC

Volgens Gabriel en eurocommissaris voor Wetenschapsbeleid Carlos Moedas kunnen Europese landen en individuele bedrijven of onderzoekscentra de ontwikkeling van deze computers niet alleen bolwerken en vormt dit project een typisch voorbeeld van Europese meerwaarde. 

Ze stellen voor om een gemeenschappelijke onderneming EuroHPC op te richten.

Die moet in een eerste fase, tegen 2020, twee supercomputers van wereldklasse verwerven en exploiteren ten bate van publieke en private gebruikers. Tegen 2023 zou dan een op Europese technologie gebaseerde, nog krachtigere infrastructuur ontwikkeld moeten worden die minstens één triljoen rekenoperaties per seconde kan uitvoeren. 

De Commissie wil tot 2020 486 miljoen euro in EuroHPC investeren. Van de deelnemende landen wordt een vergelijkbaar bedrag verwacht.

Tot dusver hebben dertien landen zich aangesloten.

België doet mee, net als onder meer Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Nederland en Zwitserland.

(Bron: Belga)

 

Video persconferentie

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • EU-nieuws deze week | 23 - 27 maart 2020

  27 maart 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 13

  27 maart 2020

  O.a. implementatie aangepaste IWT-richtlijn en evaluatie innovatiesteun.

 • Corona crisisaanpak: het wereldwijde ‘twee curven’-beleidsprobleem

  23 maart 2020

  Beleidsmakers staan vandaag voor wat nu al het ‘twee-curven probleem’ wordt gedoopt: het afvlakken van zowel de besmettingscurve als de recessiecurve via respectievelijk de gezondheids- en de economische politiek. 

 • Vlaamse supercomputer wordt ingezet in strijd tegen COVID-19

  Vlaamse supercomputer wordt ingezet in strijd tegen COVID-19

  23 maart 2020

  Er wordt massaal gezocht naar oplossingen om het coronavirus te bestrijden. Universiteiten, onderzoeksgroepen en bedrijven kwamen al met baanbrekende ideeën op de proppen. Om onderzoek rond dit virus nog beter te ondersteunen, wil het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC), als high-performance computing-centrum, de komende 8 weken extra rekencapaciteit beschikbaar stellen van onderzoekers. “We hebben toponderzoeksinfrastructuur in Vlaanderen, het is goed dat we die volop inzetten in de strijd tegen COVID-19” zegt Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits.

 • Europese ministers vergaderen over economische impact van COVID-19: EU-bedrijven moeten meer zelf PPE- en medische uitrusting produceren

  Europese ministers vergaderen over economische impact van COVID-19: EU-bedrijven moeten meer zelf PPE- en medische uitrusting produceren

  23 maart 2020

  Het Kroatisch Voorzitterschap van de Raad van de EU organiseerde last-minute op vrijdag 20 maart in de namiddag een informele high-level videoconferentie over de impact van COVID-19 op de EU-industrie en interne markt