Europese Commissie zoekt groene uitweg uit coronacrisis

Gepubliceerd op 25 mei 2020

Op 20 mei heeft de Europese Commissie een uitgebreide nieuwe biodiversiteitsstrategie aangenomen om de natuur weer in ons leven te brengen en een "van boer tot bord"-strategie voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem. De twee strategieën versterken elkaar en brengen de natuur, de boeren, het bedrijfsleven en de consumenten samen om gezamenlijk te werken aan een competitieve, duurzame toekomst.

The #Biodiversity strategy and the #FarmtoFork strategy are not about telling people what to do, but to give people what they deserve: more sustainable food, and better information to bolster their right to choose. #EUGreenDeal

— Frans Timmermans (@TimmermansEU) May 20, 2020

Kaderend binnen de European Green Deal stellen zij ambitieuze EU-acties en -verbintenissen voor om het verlies aan biodiversiteit in Europa en wereldwijd een halt toe te roepen en onze voedselsystemen te transformeren naar globale standaarden voor competitieve duurzaamheid, de bescherming van de menselijke gezondheid en die van de planeet en het levensonderhoud van alle actoren in de voedselwaardeketen.

De COVID-19-crisis heeft aangetoond hoe kwetsbaar het toenemende biodiversiteitsverlies ons maakt en hoe cruciaal een goed functionerend voedselsysteem is voor onze samenleving.

De twee strategieën stellen de burger centraal, door zich te verbinden tot een betere bescherming van land en zee, het herstel van aangetaste ecosystemen en de vestiging van de EU als leider op het internationale toneel, zowel op het gebied van de bescherming van de biodiversiteit als op het gebied van de opbouw van een duurzame voedselketen.

>> Communication: A Farm to Fork Strategy for a fair, healthy and environmentally-friendly food system

>> Communication: EU Biodiversity Strategy for 2030 - Bringing nature back into our lives

Our quest isn't about saving the planet for the planet's sake. Earth can take very well care of itself. All of this is about saving humanity itself. Nature, flora & fauna are our very lifeline. Let's protect, defend, & bolster #biodiversity togetherhttps://t.co/8or3n8jdij pic.twitter.com/NW5vh8sL5F

— Frans Timmermans (@TimmermansEU) May 22, 2020
Liselotte De Vos
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek
Gert Verreet
Adviseur
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.