Europese ministers vergaderen over economische impact van COVID-19: EU-bedrijven moeten meer zelf PPE- en medische uitrusting produceren

Filter items
Nieuws
23 maart 2020

Ministeriële videoconferentie over COVID-19

Het Kroatisch Voorzitterschap van de Raad van de EU organiseerde last-minute op vrijdag 20 maart in de namiddag een informele high-level videoconferentie over de impact van COVID-19 op de EU-industrie en interne markt.

Oorspronkelijk was voor die dag een informele ministeriële vergadering ingepland in Zagreb voor de Europese ministers van Industrie en Interne markt. Omwille van de moeilijke COVID-19 omstandigheden, moest deze informele COMPET-Raad echter afgelast worden.

Deze ministeriële videoconferentie kwam op een goed moment, aangezien de Commissie de dag ervoor, op 19 maart, een tijdelijke kaderregeling rond staatssteun heeft aangenomen, ter ondersteuning van de economie.

Op 13 maart nam de COM al een mededeling aan rond de verschillende maatregelen van de COM voor een gecoördineerde Europese respons om de economische gevolgen van het Coronavirus tegen te gaan. Die aangekondigde maatregelen vullen de eerder op 10 maart bekendgemaakte economische maatregelen aan m.b.t. onder meer het Corona Reponse Investment Initiative (CRII), staatssteun en flexibiliteit via het EU begrotingskader.

Alle informatie over wat de EU doet is terug te vinden via deze website van de Europese Commissie. Daarnaast kan via een tijdslijn op de website van de Raad opgevolgd worden wat dagelijks op het niveau van de Europese ministers gebeurt rond COVID-19.

Zoveel mogelijk op onszelf doen binnen de EU

De lidstaten en Europese Commissie riepen tijdens de videoconferentie op tot snelle, gecoördineerde acties en beslissingen. Kernprincipes van de EU zoals de interne markt en EU-solidariteit moeten voorop blijven staan. Er was een wijd pleidooi voor het bewaren van de interne markt, en voor het beschermen van het vrije verkeer van goederen.

Verschillende van de nieuwe maatregelen van de Commissie van de afgelopen weken werden verwelkomd (cf. rond staatssteun, rond green corridors/lanes voor vrachtverkeer, rond het Corona Response Investment Initiative, rond exportvereisten voor Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PPE), rond joint procurements, rond de oprichting van een strategische “rescEU”-voorraad inzake PPE...). Verschillende lidstaten informeerden over de maatregelen die zij in eigen land hebben ondernomen.

Uitvoerend Vicevoorzitter Vestager presenteerde in haar inleiding het gisteren aangenomen tijdelijk staatssteunkader. Vestager benadrukte dat de Commissie een specifieke mailbox en telefoonlijn heeft die 7 dagen op 7 beschikbaar is.

Commissaris Breton benadrukte meermaals dat we nu zoveel als mogelijk op onszelf moeten doen binnen de EU (“we need to walk on our own”). Breton maakte zich zorgen over twee ontwikkelingen intern-EU, nl. beperkingen op intra-EU export van PPE-uitrusting (Personal Protective Equipment) en de controles aan de grenzen die zorgen dat vrachtverkeer daar vast komt te staan.

Commissaris Breton riep de lidstaten op om in eigen land een lijst te maken van die bedrijven die zouden kunnen voldoen aan de vereisten die nodig zijn om zelf basis PPE-uitrusting te kunnen gaan produceren en om die lijst zo snel mogelijk met de Commissaris te delen.

Vlaanderen heeft ondertussen een oproep gelanceerd aan bedrijven (zie tweet hieronder en link hier)

Wat de PPE-noden betreft, wil de Commissaris ook snel geaggregeerde informatie, die de Commissie op regelmatige basis (wekelijks) wenst te verzamelen om de behoeften op te lijsten en concrete cijfers aan de bedrijven te kunnen geven over de exacte hoeveelheid die nodig is.

>> Zie ook de website van het Kroatisch Voorzitterschap

>> Lees ook: overig EU-nieuws deze week

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475-622 087

Meer nieuws

 • Vlaams herstelplan: vierluik voor het herstel van onze economie

  1 juni 2020

  Op initiatief van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits komt er een welvaartsfonds ter waarde van 500 miljoen euro dat belegt in kapitaalsverhogingen en achtergestelde leningen van toekomstgerichte Vlaamse ondernemingen. Particulieren kunnen investeren in het fonds en krijgen een dubbel voordeel: een fiscaal voordeel en voordelige voorwaarden bij erfenis. Deze nieuwe maatregel past in het groter Vlaams herstelplan, een vierluik. Dat is een garantie om gezonde bedrijven door de crisis te helpen en te zorgen voor een versnelling van het economisch herstel.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (2 juni 2020)

  29 mei 2020

  O.a. goedkeuring convenant Vlerick Business School (VBS, Vlerick), definitieve goedkeuring wijzigingsbesluit subsidiëring Odysseusprogramma door FWO en benoeming onafhankelijke bestuurder Raad van bestuur LRM.

 • EU-nieuws deze week | 25 - 29 mei 2020

  29 mei 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • België werkt internationale achterstand weg in O&O

  België werkt internationale achterstand weg in O&O

  29 mei 2020

  België hinkt niet langer achterop op vlak van investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O) en werkt de achterstand weg ten aanzien van de belangrijkste Europese handelspartners, Japan en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) over de investeringsintenties van de verschillende overheden tussen 2009 en 2019. De Vlaamse overheid blijft de belangrijkste openbare investeerder in onderzoek en ontwikkeling, met bijna 60 procent van de totale budgettaire overheidskredieten in 2019.

 • Steunmaatregelen coronacrisis: ruim 1 miljard euro aan premies uitbetaald

  Steunmaatregelen coronacrisis: ruim 1 miljard euro aan premies uitbetaald

  28 mei 2020

  Vlaanderen heeft al voor meer dan 1 miljard euro aan hinder- en compensatiepremies uitbetaald. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in het Vlaams Parlement gezegd. Tegen 8 juni zal dat bedrag oplopen tot 1,4 miljard euro. Voor de horecasector zal dat ongeveer 300 miljoen euro zijn.