Europese ministers vergaderen over economische impact van COVID-19: EU-bedrijven moeten meer zelf PPE- en medische uitrusting produceren

Filter items
Nieuws
23 maart 2020

Ministeriële videoconferentie over COVID-19

Het Kroatisch Voorzitterschap van de Raad van de EU organiseerde last-minute op vrijdag 20 maart in de namiddag een informele high-level videoconferentie over de impact van COVID-19 op de EU-industrie en interne markt.

Oorspronkelijk was voor die dag een informele ministeriële vergadering ingepland in Zagreb voor de Europese ministers van Industrie en Interne markt. Omwille van de moeilijke COVID-19 omstandigheden, moest deze informele COMPET-Raad echter afgelast worden.

Deze ministeriële videoconferentie kwam op een goed moment, aangezien de Commissie de dag ervoor, op 19 maart, een tijdelijke kaderregeling rond staatssteun heeft aangenomen, ter ondersteuning van de economie.

Op 13 maart nam de COM al een mededeling aan rond de verschillende maatregelen van de COM voor een gecoördineerde Europese respons om de economische gevolgen van het Coronavirus tegen te gaan. Die aangekondigde maatregelen vullen de eerder op 10 maart bekendgemaakte economische maatregelen aan m.b.t. onder meer het Corona Reponse Investment Initiative (CRII), staatssteun en flexibiliteit via het EU begrotingskader.

Alle informatie over wat de EU doet is terug te vinden via deze website van de Europese Commissie. Daarnaast kan via een tijdslijn op de website van de Raad opgevolgd worden wat dagelijks op het niveau van de Europese ministers gebeurt rond COVID-19.

Zoveel mogelijk op onszelf doen binnen de EU

De lidstaten en Europese Commissie riepen tijdens de videoconferentie op tot snelle, gecoördineerde acties en beslissingen. Kernprincipes van de EU zoals de interne markt en EU-solidariteit moeten voorop blijven staan. Er was een wijd pleidooi voor het bewaren van de interne markt, en voor het beschermen van het vrije verkeer van goederen.

Verschillende van de nieuwe maatregelen van de Commissie van de afgelopen weken werden verwelkomd (cf. rond staatssteun, rond green corridors/lanes voor vrachtverkeer, rond het Corona Response Investment Initiative, rond exportvereisten voor Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PPE), rond joint procurements, rond de oprichting van een strategische “rescEU”-voorraad inzake PPE...). Verschillende lidstaten informeerden over de maatregelen die zij in eigen land hebben ondernomen.

Uitvoerend Vicevoorzitter Vestager presenteerde in haar inleiding het gisteren aangenomen tijdelijk staatssteunkader. Vestager benadrukte dat de Commissie een specifieke mailbox en telefoonlijn heeft die 7 dagen op 7 beschikbaar is.

Commissaris Breton benadrukte meermaals dat we nu zoveel als mogelijk op onszelf moeten doen binnen de EU (“we need to walk on our own”). Breton maakte zich zorgen over twee ontwikkelingen intern-EU, nl. beperkingen op intra-EU export van PPE-uitrusting (Personal Protective Equipment) en de controles aan de grenzen die zorgen dat vrachtverkeer daar vast komt te staan.

Commissaris Breton riep de lidstaten op om in eigen land een lijst te maken van die bedrijven die zouden kunnen voldoen aan de vereisten die nodig zijn om zelf basis PPE-uitrusting te kunnen gaan produceren en om die lijst zo snel mogelijk met de Commissaris te delen.

Vlaanderen heeft ondertussen een oproep gelanceerd aan bedrijven (zie tweet hieronder en link hier)

Wat de PPE-noden betreft, wil de Commissaris ook snel geaggregeerde informatie, die de Commissie op regelmatige basis (wekelijks) wenst te verzamelen om de behoeften op te lijsten en concrete cijfers aan de bedrijven te kunnen geven over de exacte hoeveelheid die nodig is.

>> Zie ook de website van het Kroatisch Voorzitterschap

>> Lees ook: overig EU-nieuws deze week

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475-622 087

Meer nieuws

 • EU-nieuws deze week | 23 - 27 maart 2020

  27 maart 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 13

  27 maart 2020

  O.a. implementatie aangepaste IWT-richtlijn en evaluatie innovatiesteun.

 • Corona crisisaanpak: het wereldwijde ‘twee curven’-beleidsprobleem

  23 maart 2020

  Beleidsmakers staan vandaag voor wat nu al het ‘twee-curven probleem’ wordt gedoopt: het afvlakken van zowel de besmettingscurve als de recessiecurve via respectievelijk de gezondheids- en de economische politiek. 

 • Vlaamse supercomputer wordt ingezet in strijd tegen COVID-19

  Vlaamse supercomputer wordt ingezet in strijd tegen COVID-19

  23 maart 2020

  Er wordt massaal gezocht naar oplossingen om het coronavirus te bestrijden. Universiteiten, onderzoeksgroepen en bedrijven kwamen al met baanbrekende ideeën op de proppen. Om onderzoek rond dit virus nog beter te ondersteunen, wil het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC), als high-performance computing-centrum, de komende 8 weken extra rekencapaciteit beschikbaar stellen van onderzoekers. “We hebben toponderzoeksinfrastructuur in Vlaanderen, het is goed dat we die volop inzetten in de strijd tegen COVID-19” zegt Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 maart 2020)

  20 maart 2020

  O.a. goedkeuring nieuw besluit over het toekennen van steun aan ondernemingen die verplicht moeten sluiten door de coronamaatregelen en verbvanging lid Raad van bestuur Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO).