Het hefboomeffect van Screen Flanders

Gepubliceerd op 11 december 2017

Audivisuele producties

Screen Flanders is een subsidie-instrument voor films dat midden 2012 werd gelanceerd. Via Screen Flanders ondersteunt de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse gewest spenderen.

Producenten kunnen tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten aanvragen ter ondersteuning voor hun uitgaven in het Vlaamse gewest. Een buitenlandse producent dient met een Belgische coproducent in zee te gaan.

Hefboom

Sinds de start van Screen Flanders in 2012 en tot en met de eerste oproep 2017, werden in totaal 118 projecten gesteund (waarvan 57% buitenlandse producties, 31% VAF gesteunde Vlaamse producties en 12% Vlaamse producties zonder VAFsteun) voor een totaal bedrag van 24.610.000 €.

Hiertegenover stond een totaal bedrag aan audiovisuele uitgaven van 121.440.768 €.

Met andere woorden, sinds de start van het programma, genereerde 1 euro investering door Screen Flanders 4,93 euro audiovisuele uitgaven in het Vlaams Gewest.

Stijgende tendens

Bij een analyse van de hefboom per oproep (verhouding steun tegenover audiovisuele uitgaven in het Vlaams Gewest) blijkt dat deze sinds de start van de steunmaatregel een stijgende tendens vertoont en momenteel richting 7 schuift.

In absolute cijfers betekent dat:

De volledige vraag en antwoord kunt u hieronder downloaden.

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.