Nieuwe cijfers beschikbaar voor overheidsbudgetten in 2013 voor economie, wetenschap en innovatie

Filter items
Nieuws
13 juni 2013

De Speurgids Ondernemen & Innoveren is de jaarlijkse publicatie van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse overheid die het overheidsbudget voor Economie, Wetenschap en Innovatie in de kijker zet.

Ondernemen

Deze gids behandelt de instrumenten van de Vlaamse overheid die het economisch beleid gestalte geven. Met het oog op een duurzame transformatie van het Vlaams economisch weefsel werden zes strategische doelstellingen geformuleerd. Nieuw in deze editie is dat Deel 1 een overzicht aanreikt van de instrumenten uit alle beleidsdomeinen die bijdragen aan deze strategische doelstellingen en dus niet meer beperkt is tot het beleidsdomein EWI. Naar analogie met het wetenschaps- en innovatiebeleid, laat dit toe om een globale analyse te maken van de overheidskredieten die bestemd zijn voor het economisch beleid.

Innoveren

De Speurgids Ondernemen & Innoveren analyseert de middelen voor het wetenschaps- en innovatiebeleid en plaatsen ze in een tijdsperspectief vanaf 1993. De beslissing van de Vlaamse Regering om meer te investeren in wetenschap en innovatie wordt bestendigd in 2013: de totale budgetten werden voor de derde keer op rij extra verhoogd en dat in tijden van economische crisis. Gebaseerd op de initiƫle overheidskredieten bedraagt in 2013 het totale wetenschaps- en innovatiebudget 1,979 miljard euro. Hiervan is 1,271 miljard euro bestemd voor onderzoek en ontwikkeling (O&O), verspreid over de dertien Vlaamse beleidsdomeinen.

Men vindt in de Speurgids Ondernemen & Innoveren diverse analyses van de overheidsinspanningen voor O&O, en een kernindicator voor het innovatiebeleid, met een link naar het aandeel van de overheid in de O&O-intensiteit, de zogenaamde 1%-norm. Om de positie van Vlaanderen in een internationale context te plaatsen, worden de O&O-overheidsinspanningen van Vlaanderen ook vergeleken met die van andere landen.

Website en online zoekmachine

De Speurgids Ondernemen & Innoveren komt meer uitgebreid aan bod op de website www.speurgids.be. Daar kan men specifiek zoeken naar een welbepaald beleidsinitiatief of via andere zoektermen snel en accuraat informatie opvragen.

Publicatie

De Speurgids Ondernemen & Innoveren 2013 is beschikbaar op de publicatiedatabank van de Vlaamse overheid. Als PDF te downloaden of gratis te bestellen.

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?