Universiteiten slaan de handen in elkaar voor nieuw Kenniscentrum Data en Maatschappij

Gepubliceerd op 09 december 2019

Ethische en juridische vragen

In het kader van het Vlaams Beleidsplan AI slaan onderzoeksgroepen van de Universiteit Gent, de KU Leuven en de VUB de handen in elkaar om een nieuw Kenniscentrum Data en Maatschappij op te richten. Dat moet zich vooral focussen op ethische en juridische vragen rond artificiële intelligentie.

Het Kenniscentrum krijgt in het kader van het AI-beleidsplan een jaarlijks budget van 750.000 euro.

Het centrum werd gisteren officieel gelanceerd in aanwezigheid van Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits.

V.l.n.r. Prof. Pieter Ballon, Director imec - SMIT, VUB;  Prof. Peggy Valcke, Professor of Law & Technology CiTiP, KU Leuven en Karel Vandendriessche, imec-MICT, UGent

 

Vlaams Beleidsplan artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie en data-gedreven toepassingen worden steeds belangrijker in onze samenleving. Maar ze roepen ook vragen en onzekerheden op, vooral op ethisch en juridisch vlak. Om die van antwoord te voorzien slaan de VUB, de KU Leuven en UGent de handen in elkaar in een nieuw Kenniscentrum voor Data en Maatschappij.

Het centrum zal kennis en ervaringen rond artificiële intelligentie verzamelen en communiceren naar bedrijven, politici en burgers. Bedoeling is om onderzoek zoveel mogelijk om te zetten in toegankelijke rapporten en richtlijnen.

De oprichting kader in het Vlaams Beleidsplan artificiële intelligentie en krijgt steun van de Vlaamse overheid.

"Een digitale agenda is belangrijk voor onze competitiviteit en voor onze economische groei", zegt Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits, die het centrum maandagmiddag officieel lanceert tijdens een persmoment in Brussel.

"Het gaat daarbij over meer dan economische groei en technologische vooruitgang. Het gaat voor ons ook over waarden. Wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen zijn de motor voor maatschappelijke vooruitgang, maar vergen ook diepgaande ethische reflecties en toetsingskaders."

Vision Paper

Over de vision paper zal nu overleg gepleegd worden met alle stakeholders ten einde de prioritaire taakstelling van het Kenniscentrum duidelijk af te lijnen. (De visienota is onderaan de pagina te downloaden.)

>> Website Kenniscentrum Data & Maatschappij

Bedankt voor de inspirerende openingsspeech! #KCDaMa @Departement_EWI @imec_smit @imec_mict_UGent @CiTiP_KULeuven https://t.co/OCnLt607en

— Kenniscentrum Data & Maatschappij (@KC_DaMa) December 9, 2019
Simon Verschaeren
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.