Vlaams actieplan Artificiële Intelligentie gelanceerd

Gepubliceerd op 22 maart 2019

Strategisch plan

De Vlaamse minister van Innovatie heeft vrijdag het Vlaams actieplan Artificiële Intelligentie (AI) gelanceerd. Het plan bevat een jaarlijkse investering van 32 miljoen euro en is gericht op onderzoek, implementatie, ethiek en opleiding. (Besluit en nota onderaan deze pagina te downloaden)

Voorgeschiedenis

In zijn rol van beleidsvoorbereiding heeft het Departement EWI in het voorjaar van 2018 een benchmarking laten uitvoeren door het consultancybureau PwC.

Deze PwC studie vormde een eerste omgevingsanalyse die daarbij de basis vormde om het betrokken werkveld in Vlaanderen samen te brengen op een stakeholdersdag georganiseerd door het Departement EWI in samenspraak met Agoria, als relevante sectorfederatie. Hiermee volgt het Departement EWI de werkwijze en filosofie van het witboek ‘open en wendbare overheid’ om een onderbouwd en transparant beleid te voeren in interactie met alle betrokkenen. >> zie hier

Focussen en slim specialiseren

De Vlaamse minister van Innovatie werkte een plan uit waarbij jaarlijks 32 miljoen euro zal worden geïnvesteerd in artificiële intelligentie. Daarvan zal 12 miljoen euro gaan naar onderzoek. De Vlaamse onderzoeksinstellingen, universitaire centra en kenniscentra kunnen daarbij een belangrijke hefboom zijn.

"We beschikken in Vlaanderen niet over de schaalvoordelen en overheidsbudgetten van internationale koplopers als de VS en China, maar wel over toponderzoek in heel relevante AI-domeinen. Als we daarop focussen en slim specialiseren, kunnen we het verschil maken op wereldschaal", aldus de minister.

Bedrijven

De grootste hap van het budget, 15 miljoen euro, gaat naar het verbeteren van de digitalisering bij bedrijven en het ondersteunen van de implementatie van AI bij die bedrijven.

Kenniscentrum Ethiek

Tot slot gaat er ook 5 miljoen euro naar ethiek en opleiding. Zo moet er een Kenniscentrum Ethiek komen dat zich buigt over de ethische uitdagingen en vraagstukken op het vlak van AI.

Het is ook de bedoeling de kennis over AI bij de bevolking aan te zwengelen.

"De ambitie is om op drie jaar tijd 100.000 Vlamingen minstens een basiskennis AI mee te geven. We kijken daarom naar het huidige aanbod aan AI-opleidingen in Vlaanderen en gaan na wat er nodig is om in te spelen op wat onze bedrijven en onze werknemers en werkzoekenden nodig hebben", besluit de minister.

 

Meer weten over Artificiële Intelligentie?

Met “w[eet]enschap, middagsessies om op te eten” brengen we maandelijks het onderzoek van één van onze vier strategische onderzoekscentra (Flanders Make, imec, VIB en Vito) naar de Vlaamse overheid. Op 30 april zet imec haar visie uiteen over Artificiële Intelligentie.

>> Alle info over dit gratis event 

 

Peter Spyns
Beleidsadviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie
Simon Verschaeren
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren
Karel Boutens
Afdelingshoofd
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
29 februari 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (29 februari 2024)

O.a. vraag om uitleg over de impact van artificiële intelligentie op productiviteit en ongelijkheid, de Europese Net-Zero Industry Act en over onderzoek naar de aanwezigheid van witte waterstof.
08 februari 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (8 februari 2024)

Vraag om uitleg over de hervorming van de kmo-portefeuille, de ontwikkeling van AI-toepassingen via amai! en de initiatieven met betrekking tot de circulaire economie tijdens het Belgische EU-voorzitterschap.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.