Vlaamse overheid wil bermgras als grondstof gebruiken voor papier

Gepubliceerd op 21 januari 2019
De marktconsultatie heeft plaats op 30 januari op het passagiersschip De Blauwe Reiger van de Vlaamse Waterweg.

Papierschaarste

De Vlaamse overheid gaat binnenkort van start met een project om van gemaaid bermgras papier te maken. Bij de papierproducenten is er veel interesse, vooral vanwege de grote behoefte aan nieuwe grondstoffen. Oud papier wordt immers schaarser.

Het project is één van de bijna 50 innovatieve overheidsopdrachten die Departement EWI begeleidt. Volgende week woensdag heeft voor het project een eerste marktconsultatie plaats.

"De vraag naar papier is de afgelopen jaren gestegen. Vooral aankopen via internet vragen om grote hoeveelheden karton en inpakpapier", zegt Joeri Casteleyn van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI).

"Dit is een wereldwijde trend, waardoor de vraag naar oud papier enorm is toegenomen en met name veel oud papier wordt geëxporteerd naar China. Dat leidt tot grondstoffenschaarste."

72.000 ton gras

En zo ontstond bij De Vlaamse Waterweg, het agentschap van de overheid dat de waterwegen beheert, het idee om van gras papier te maken.

"Elk jaar wordt bij ons zo'n 72.000 ton gras gemaaid langs bermen van gewestwegen, waterwegen, spoorlijnen en gemeentewegen", zegt Piet Thys van De Vlaamse Waterweg.

"Het maaisel moet eerst naar composteerders om te worden verwerkt. Niet efficiënt, en het leveren bij die verwerkers maakt 20% van de totale maaikost uit. Het doel is om van bermgras een positieve economische waarde te maken, waarbij je niet meer hoeft te betalen voor de verwerking."

5 miljoen euro

Vanuit de Vlaamse overheid is inmiddels een alliantie opgericht met tien spelers. Naast De Vlaamse Waterweg zijn dat onder meer het Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse provincies en Natuurpunt. 

Het project is één van de geselecteerden bij het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO), waar Vlaams minister van Innovatie Muyters (N-VA) elk jaar 5 miljoen euro voor uittrekt.

>> Bekijk hier alle projecten die we begeleiden

(Bron: Het Laatste Nieuws - lees hier het volledige artikel)

Marktconsultatie

Woensdag 30 januari heeft een eerste marktconsultatie plaats.

>> Alle info over het project en inschrijven voor de marktconsultatie via deze link

 

Corien Struijk
Adviseur
Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO)
Joeri Casteleyn
Pers en Communicatie
Staf

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.