Vlaamse Regering keurt regeling van Vlaamse deelname aan en/of subsidiëring van internationale onderzoeksinfrastructuren definitief goed

Gepubliceerd op 19 januari 2018

Internationale onderzoeksinfrastructuren

Het huidig Vlaams instrumentarium voor financiering van en/of deelname aan internationale onderzoeksinfrastructuren bestond tot dusver uit drie soorten projecten:

  • onderzoeksinfrastructuren gekoppeld aan Internationale samenwerkingsverbanden waaronder ESFRI (European Science Forum for Research Infrastructures),
  • deelname aan Big Science projecten
  • en overige deelname aan Internationale infrastructuren.

Voor deze drie instrumenten bestond tot dusver geen geïntegreerd reglementair besluit.

Werkwijze

Na advies van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen en van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering daarom definitief een besluit goed met als bedoeling dit structureel kader te creëren en verdere uitwerking te geven aan de deelname van Vlaamse onderzoekers aan internationale onderzoeksinfrastructuren.

Het groepeert, stroomlijnt, actualiseert en legt een structurele basis voor de drie instrumenten en voorziet in een werkwijze door middel van oproepen voor enerzijds selectie tot deelname van Vlaamse onderzoekers aan Europese en pan-Europese onderzoeksinfrastructuren en anderzijds financiering van eenmalige en structurele kosten. 

Oproep en infosessie

FWO lanceert binnenkort een oproep voor voorstellen voor geinteresseerde deelnemers en organiseert samen met het Departement EWI eveneens een infosessie.

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op onze EWI-nieuwsbrief via onderstaande knop.

Michèle Oleo
Navorser
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.