Vlaanderen investeert 106,3 miljoen euro in vijf grote waterstofprojecten

Gepubliceerd op 18 oktober 2021

Vlaanderen heeft 10 waterstof projecten voor de  IPCEI waterstof van de Europese Commissie geselecteerd. Dat zijn belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang. De eerste reeks van 5 projecten wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie. 

De totale projectkost voor de 10 Vlaamse projecten bedraagt 1,025 miljard euro. Vlaanderen zelf maakt voor de 5 projecten in de eerste IPCEI golf een totaal budget van 106,3 miljoen euro vrij.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina)

Oproep

In het voorjaar van 2020 lanceerde de FOD Economie in naam van de federale overheid en de drie gewesten een oproep voor een IPCEI rond waterstof. Met IPCEI-projecten stimuleert de EU de lidstaten om middelen te bundelen in grote belangrijke projecten die bijdragen aan de concurrentiekracht van de Unie. Via zulke projecten kunnen maatschappelijke uitdagingen aangepakt worden waar anders geen oplossing zou komen.

In een eerste fase werd naar de interesse bij bedrijven gepolst. In een tweede fase verduidelijkten de bedrijven hun aanvraag.

Na een inhoudelijke doorlichting werden 15 projecten, waarvan liefst 10 Vlaamse, geselecteerd.

5 Vlaamse projecten participeren alvast in de eerste golf IPCEI projecten die nu worden, voorgelegd aan de Europese Commissie. Het gaat om North C Methanol (Engie), Cummins, Hyoff Wind (Eoly/Virya Energy, Parkwind, Fluxys), Power to Methanol (Engie, Fluxys, Indaver, Inovy (Ineas), Oiltanking, Port of Antwerp, PMV) en RecHycle (Arcelor, Fluxys).

De andere projecten (Hyport Ostend, Terranova, Air Liquide, DATS, Plastic Omnium) volgen in de komende maanden.

Memorandum of Understanding

Om de Vlaamse ambities rond waterstof kracht bij te zetten, tekent Vlaams minister Crevits vandaag een Memorandum of Understanding met de Europese Investeringsbank (EIB).

Doelstelling van de MOU is om een kader te creëren voor verdere samenwerking tussen Vlaanderen en de EIB rond de financiering en de uitvoering van de Vlaamse waterstofprojecten.

De EIB toont hiermee haar bereidheid om Vlaanderen te ondersteunen in de realisatie en de financiering van haar projecten in het kader van de Vlaamse Waterstofvisie.

Vlaanderen engageert zich om haar samenwerking met de EIB in het algemeen verder te versterken, en specifiek in het kader van de Vlaamse Waterstofvisie.

Lut Bollen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

15 september 2023

State of the European Union: overzicht relevante items voor het EWI-beleidsdomein

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak op 13 september het Europees Parlement toe voor haar laatste State of the European Union van deze legislatuur. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste punten die relevant zijn voor ons eigen EWI-beleidsdomein.
23 mei 2022

REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

Het nieuwe REPowerEU-plan dat de Europese Commissie vorige week presenteerde mikt op strategische Europese onafhankelijkheid van Russisch gas en olie in 2027.
02 februari 2022

Vlaanderen wil waterstof uit Australië importeren en eigen waterstofexpertise uitvoeren

Vandaag ondertekende Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits een samenwerkingsakkoord met de regering van Tasmanië (Australië). Het akkoord stelt een versterkte samenwerking voor rond onderzoek en ontwikkeling van groene waterstof en de export ervan naar Vlaanderen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.