Gepersonaliseerde geneeskunde

Filter items

Onderliggende items

Gepersonaliseerde geneeskunde is een “medisch model dat gebruik maakt van de karakterisering van de fenotypen en genotypen van individuele personen (bv. moleculaire profilering, medische beeldvorming, levensstijlgegevens) om: de keuze van therapeutische strategie op het juiste moment af te stemmen op de juiste persoon, de vatbaarheid voor ziekten te bepalen, en tijdige en gerichte preventie te bieden". [1]

Het vergaren van kennis over hoe gezondheid en ziekte of veroudering wordt bepaald, en de toegang tot digitale technologieën en gegevens, opent een enorm potentieel om nieuwe toepassingen te ontwikkelen, die zullen bijdragen aan de verbetering van de algemene gezondheid en welzijn en aan de duurzaamheid van onze gezondheidszorg.

Door de recente ontwikkelingen op vlak van ICT en data in combinatie met de exponentiele groei van de expertise rond de genetica zal het mogelijk worden de behandeling van iedere patiënt te personaliseren. Wat werkt voor één persoon werkt misschien niet zo goed voor iemand anders en omgekeerd. Dit kan een antwoord bieden op de stijgende kosten van ons gezondheidssysteem en de vergrijzing van de maatschappij.

 

Het Departement EWI is betrokken bij onderstaande projecten.

X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Contactgegevens

Kathleen D'Hondt

Afdeling Onderzoek
Navorser
0477 40 31 20

Cynthia de Ghellinck

Afdeling Onderzoek
Beleidsmedewerker
0473 30 85 82

Jolien Roovers

Afdeling Onderzoek
Beleidsmedewerker
0478 15 19 43