Europees Kaderprogramma - Horizon 2020

Filter items

Europees Kaderprogramma - Horizon 2020

Het achtste kaderprogramma voor onderzoek en innovatie (KP8), dat loopt van 2014-2020, heeft als doel het Europese beleid op het gebied van onderzoek en innovatie beter af te stemmen op de economische en sociale ambities van de Europese Unie zoals geformuleerd in de EU 2020-strategie. Omwille van die koppeling tussen het KP8 en de EU 2020-doelstellingen, is het achtste kaderprogramma omgedoopt tot "Horizon 2020".

Horizon 2020 is dus het nieuwe EU-Kaderprogramma voor de financiering van onderzoek en innovatie voor de periode 2014-2020. Het brengt de opvolgers van huidige Europese onderzoek- en innovatieprogramma’s, zoals het Zevende Kaderprogramma, CIP en EIT, samen in één programma. Dit programma is het belangrijkste financieringsinstrument voor onderzoek. Het EU budget hiervoor is begroot op 80 miljard euro die ter beschikking worden gesteld van  onderzoeksinstellingen, universiteiten, en innoverende particuliere ondernemingen en kleine bedrijven via een aantal subsidieprogramma's. Deze subsidieprogramma's kunnen onderverdeeld worden in drie grote overkoepelende programma's:

  • Wetenschap op topniveau;
  • Industrieel leiderschap;
  • en Maatschappelijke uitdagingen.

1. Wetenschap op topniveau

Europa heeft een wetenschappelijk potentieel waar verder moet op ingezet worden. Met het programma 'Wetenschap op topniveau' waar meer dan 30 procent van het complete Horizon 2020-budget naartoe gaat, geeft Europa een sterk signaal.  In deze projecten wordt als volgt geïnvesteerd:

  • De Europese Onderzoeksraad (ERC) stelt geld beschikbaar voor toponderzoek in Europa. Naar verwachting zal het budget van de ERC uitkomen op ongeveer 11 miljard euro.
  • Het fonds voor Toekomstige en Opkomende Technologieën (FET) biedt talentvolle wetenschappers een kans om zeer risicovol, maar potentieel zeer nuttig, onderzoek naar nieuwe technologieën en onderzoeksmethodes te verrichten. Het beschikbare budget is ongeveer 2,5 miljard euro.
  • Door middel van beurzen moet opkomend wetenschapstalent een kans krijgen baanbrekend onderzoek te verrichten. Onder andere de Marie Skłodowska-Curie-acties zijn hier een middel voor. De Commissie heeft een budget van 6,1 miljard euro voor dit fonds beschikbaar gesteld.
  • De Europese onderzoeksinfrastructuur wordt versterkt. Hiervoor zal een budget van ongeveer 2,2 miljard euro beschikbaar zijn.

2. Industrieel leiderschap

Industrieel leiderschap betekent ondere andere de ontwikkeling van nieuwe technologieën, betere toegang tot kapitaal voor ondernemers en ondersteuning van kleine en middelgrote ondernemingen. Ook wordt er extra aandacht gevestigd om de digitale agenda beter op de kaart zetten. In totaal wordt voor dit programma ongeveer 15 miljard euro beschikbaar gemaakt.

3. Maatschappelijke uitdagingen

De maatschappelijke uitdagingen binnen Horizon2020 zijn zaken als klimaatverandering, duurzaam transport en mobiliteit, duurzame energie, voedselzekerheid en vergrijzing van de Europese bevolking. Daarnaast komt er een programma voor onderzoek en opleiding van Euratom, om het Europese kernenergiebeleid te harmoniseren.

Analyses

Het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) maakt (tussentijdse) analyses van de Vlaamse deelname aan de Europese Kaderprogramma. Deze publicaties vindt u hier terug.

Contactpersonen

Bekijk hier de lijst van contactpersonen op Vlaams niveau voor het Europees Kaderprogramma

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Contactgegevens

Peter Spyns

Afdeling Strategie en Coördinatie
Navorser
0495 25 61 90

Monica Van Langenhove

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0474 77 91 13