Europese groeistrategie
Woensdag 11 december 2019 publiceerde de Europese Commissie haar mededeling en plannen voor een Europese Green Deal. De Europese Green Deal is de nieuwe Europese groeistrategie, met een routekaart op weg naar een duurzame Europese economie waarbij de klimaat- en milieuproblemen gezien worden als kansen op alle beleidsterreinen en tegelijk gezorgd wordt voor een eerlijke en inclusieve transitie voor iedereen.
De routekaart omvat maatregelen om grondstoffen efficiënter te gaan gebruiken in een schone circulaire economie en de klimaatverandering, het biodiversiteitsverlies en de vervuiling te stoppen. Ook is vastgelegd welke financiële instrumenten en investeringen nodig zijn en hoe we tot een inclusieve en eerlijke transitie kunnen komen.
De Europese Green Deal bestrijkt alle sectoren van de economie, met name vervoer, energie, landbouw en gebouwen, maar ook staal, cement, ICT, textiel en chemie.
Initiatieven
De Green Deal is een reeks initiatieven die de Commissie de komende jaren stapsgewijs zal presenteren, waarvan sommige al begin 2020, bijvoorbeeld:
- Een voorstel om een mechanisme voor een rechtvaardige transitie op te zetten. Dit omvat een fonds voor een rechtvaardige transitie, als onderdeel van het volgende meerjarig financieel kader.
- Een voorstel om het uiteindelijke doel; een klimaatneutraal Europa tegen 2050, rechtskracht te geven in een “klimaatwet”. Zo'n wet zet de EU op het onomkeerbare pad richting klimaatneutraliteit.
- Een mededeling waarin de Commissie uitlegt wat de Europese Unie moet doen om de biodiversiteit in binnen- en buitenland te beschermen en te bevorderen, in de aanloop naar de belangrijke internationale conferentie van de partijen bij het VN-Verdrag inzake biodiversiteit in Kunming (China) in november 2020.
- Een actieplan voor een meer circulaire economie, dat inzet op duurzamere producten en gepaard gaat met een nieuwe strategie voor het industriebeleid.
Follow-upinitiatieven
De mededeling over de Green Deal is ook het startschot voor analyses voor follow-upinitiatieven in de meeste economische sectoren. Deze zullen stapsgewijs en vaak samen moeten worden ontwikkeld en gepresenteerd omdat zij onderling sterk verweven zijn. Een aantal voorbeelden:
- Voorstellen om waar nodig het emissiehandelssysteem voor de energiesector en de industrie in de EU te herzien en eventueel de uitstoot van het wegvervoer, de scheepvaart en gebouwen erin op te nemen, en om de doelstellingen van de EU-lidstaten voor sectoren die buiten het emissiehandelssysteem vallen, te herzien.
- Strategieën en maatregelen om duurzame openbare en private investeringen te mobiliseren die de economie groener maken.
De transitie waar de Green Deal naar streeft, is voor bedrijven een kans om te moderniseren en concurrerender te worden. Het meerjarig financieel kader voorziet in steun voor investeringen en innovatie. Die steun kan bedrijven aanmoedigen om te pionieren en marktleider in milieuvriendelijke technologie en duurzame oplossingen te worden.
De EU heeft regels om "koolstoflekkage" (het verplaatsen van bedrijven en uitstoot naar regio's met een minder ambitieus klimaatbeleid) te voorkomen. Bij de handel in emissierechten krijgen sectoren waar dat risico bestaat, kosteloze emissierechten. De Commissie zal in haar Green Deal een mogelijk alternatief nader onderzoeken, namelijk een mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens.
Volgende stappen?
De Commissie nodigt het Europees Parlement en de Raad uit om zich achter haar ambitieuze visie op milieu en economie te scharen en die te helpen verwezenlijken. De Commissie zal de maatregelen presenteren die zij in de routekaart bij de Europese Green Deal aankondigt.
Bronnen en meer informatie
- Persbericht Europese Commissie [1]
- Speech Commissievoorzitter n.a.v. publicatie Europese Green Deal [2]
- Webpagina Europese Commissie m.b.t. Europese Green Deal [3]
- Commissiemededeling Europese Green Deal [4]
- Routekaart met maatregelen voor Europese Green Deal [5]
- Q&A Europese Green Deal [6]
Overig EU-nieuws
1. EU-publicatieblad
Het jaaroverzicht van de nieuwsberichten in het publicatieblad van de EU kunt u hier [8]raadplegen.
2. EU-Persberichten - Algemeen
- 13.12.19 | Turning challenge into opportunity on the course to becoming the first climate-neutral continent [9]
- 11.12.19 | De Europese Green Deal moet van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent maken, de economie stimuleren, de volksgezondheid en levenskwaliteit verbeteren en de natuur beschermen, zonder iemand aan zijn lot over te laten [10]
- 11.12.19 | The European Green Deal: Questions & Answers [11]
- 11.12.19 | Press remarks by President von der Leyen on the occasion of the adoption of the European Green Deal Communication [12]
- 11.12.19 | Closing statement by Frans TIMMERMANS, Executive Vice-President of the European Commission [13]
- 11.12.19 | Speech by President von der Leyen in the Plenary of the European Parliament at the debate on the European Green Deal [14]
- 10.12.19 | Finland to invest in the future skills of Europeans – training one per cent of EU citizens in the basics of AI [15]
- 09.12.19 | State aid: Commission approves €3.2 billion public support by seven Member States for a pan-European research and innovation project in all segments of the battery value chain [16]
Het jaaroverzicht van de persberichten van de EU kunt u via deze link [17]raadplegen.
3. EU-Persberichten - Macro-economische indicatoren
Het jaaroverzicht van de persberichten macro-economische indicatoren kunt u via deze link [18]raadplegen.
4. EU-Documenten
- Circulaire economie
- EIT
- EU Begroting
- EU Defensiebeleid
- EU Klimaatbeleid / EU Green Deal
- A European Green Deal_striving to be the 1st climate-neutral continent [23]
- COM(2019) 640 “The European Green Deal” [24]
- EU Green Deal_presentatie Europese Commissie [25]
- Klimaatverandering: wat onderneemt de EU? [26]
- Langetermijnstrategie voor 2050 [27]
- 2030 climate & energy framework [28]
- 2020 climate & energy package [29]
- EU Raad (12 - 13.12.18)
- Conclusies [30]
- Internationale Samenwerking
5. Rollende agenda
- 19.12.19 | Brussel | Visualizing knowledge creation in the European research Area: the RISIS-Knowmak tool [32]
- 21.01.20 - 22.01.20 | Brussel | New Decade, Global Ambition: Growth, Climate, Security & Defence [33]
- 21.01.20 - 23.01.20 | Venetië | The UN Decade of Ocean Science for Sustainable Development 2021-2030: Mediterranean workshop [34]
- 11.03.20 - 14.03.20 | Berlijn | RE(ACT) congress – IRDiRC conference [35]
Voor een meer uitgebreide lijst van conferenties, zie onder meer http://ec.europa.eu/research/index.cfm?pg=events [36]
6. (Algemene) Publicaties/Publieke consultaties/...
