ICOS

Filter items

Broeikasgassen

ICOS is een onderzoeksinfrastructuur die gestandaardiseerde metingen van broeikasgassen en van de belangrijkste componenten van de koolstofcyclus aanlevert. ICOS integreert metingen afkomstig van drie netwerken, nl. een atmosferisch, een ecosysteem en een oceaan meetnetwerk. De metingen van deze drie netwerken laten toe de  broeikasgasbalans en de huidige trends van de klimaatverandering in Europa te bepalen.

Elk meetnetwerk wordt gecoördineerd door een Thematisch Centrum dat verantwoordelijk is voor de accurate transfer, verwerking en kwaliteitscontrole van de data en voor de opleiding van het meetnetwerk. Het ATC of Atmosfeer Thematisch Centrum, wordt geleid door partners uit Finland en Frankrijk; het ETC of Ecosysteem Thematisch Centrum wordt geleid door partners uit België, Frankrijk en Italië, terwijl het OCT of Oceaan Thematisch Centrum geleid wordt door een partner uit Noorwegen. Het Centraal Analytisch Laboratorium van ICOS in Duitsland levert accurate referentiegassen aan de drie meetnetwerken en voert hoge-precisie analyses van de luchtstalen uit. Referentiegassen hebben een standaard gassensamenstelling die als basis gebruikt wordt om de metingen van broeikasgassen aan te toetsen.

Het hoofdkwartier van ICOS is in Helsinki (Finland) gevestigd, terwijl het centrale data portaal van ICOS, de Carbon Portal, in Zweden gehuisvest is. De Carbon Portal centraliseert alle ICOS-data en stelt deze vrij ter beschikking voor gebruikers uit de onderzoekswereld, maar ook voor onderwijs en voor beleidsmakers. De Carbon Portal zal ook afgewerkte dataproducten, zoals geografische kaarten van broeikasgasemissies, beschikbaar stellen.

In België zijn de universiteiten van Antwerpen, Luik en Louvain-La Neuve, het Vlaams Instituut voor de Zee, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen betrokken bij ICOS.

Wat zijn onderzoeksinfrastructuren?

Onderzoeksinfrastructuren zijn faciliteiten, hulpbronnen en andere diensten die door de wetenschappelijke gemeenschap gebruikt worden om op topniveau onderzoek uit te voeren in alle mogelijke disciplines gaande van nanotechnologie tot genomics, van astronomie tot milieuwetenschappen. Sinds 2004 wordt de ontwikkeling van onderzoeksinfrastructuren in Europa gecoördineerd door het European Strategic Forum on Research Infrastructures, of kortweg ESFRI. ESFRI is een strategisch instrument van de EU om de integratie van het Europees onderzoek te ontwikkelen, te versterken, alsook de reikwijdte en de internationale impact ervan te vergroten.

Wat is een ERIC?

ERIC, kort voor European Research Infrastructure Consortium, is een juridisch instrument dat in augustus 2009  door de Europese raad in het leven werd geroepen om de oprichting en de werking van pan-Europese onderzoeksinfrastructuren op een niet-economische basis te faciliteren. ERIC geeft onderzoeksinfrastructuren een juridisch kader dat erkend wordt door alle Europese lidstaten. ICOS ERIC is het twaalfde European Research Infrastructure Consortium dat werd opgericht sinds augustus 2009.

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Contactgegevens

Michele Oleo

Afdeling Onderzoek
Navorser
02 553 07 72