Slimme specialisatie

Filter items

Algemeen

De wereldwijde economische crisis, waar ook Vlaanderen mee geconfronteerd werd, heeft er toe geleid dat een nieuwe groei- en investeringsstrategie op Europees vlak nodig is. Deze moet compatibel zijn met het herstel van het begrotingsevenwicht en met de capaciteit van de economische actoren om in die transitieperiode internationale competitiviteit en welvaart te handhaven. 

Een centraal concept van deze Europese investeringsstrategie is slimme specialisatie.

Definitie

‘Slimme specialisatie’ betekent dat het innovatie- en transformatiebeleid in een regio de middelen focust op een beperkt aantal toekomstgerichte activiteiten in nieuwe waardeketens, waarin deze regio specifieke sterkten heeft.

Essentieel is het proces van ‘entrepreneurial discovery’ (of ondernemersgedreven zoekproces), waarbij de identificatie van deze waardecreërende activiteiten, op basis van een analyse van de comparatieve sterktes en zwaktes, door de ondernemers en ondernemende kennisinstellingen zelf gebeurt.

Clusterbeleid

Opdat de groeistrategie succesvol is en om de grote maatschappelijke uitdagingen waar elke Europese regio mee geconfronteerd wordt, aan te gaan, moeten bedrijven rond die slimme specialisaties over de grenzen van de klassieke sectoren heen in clusters samenwerken met kennisinstellingen, onderzoeksinstellingen en de overheid.

Lees hier meer over het Clusterbeleid

Vanguard Initiative

In deze context werd in november 2013 het ‘Vanguard Initiative New Growth through Smart Specialisation’ opgericht op initiatief van Vlaanderen.

Het is een platform van Europese regio’s die willen voorop lopen in het toepassen van ‘slimme specialisatie’ als strategisch principe in het Europees innovatie- en industrieel beleid voor het bevorderen van nieuwe groei door een bottom-up dynamiek vanuit de regio’s.

Lees hier meer over het Vanguard Initiative

EWI-Focus

Het departement EWI nam in de periode 2010-2012 deel aan een OESO-project "Smart specialisation for innovation growth."

De resultaten van deze OESO-studie werden gepresenteerd tijdens de 13e EWI-focus en kunt u hier nalezen.

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Contactgegevens

Barbara Cattoor

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0490 52 78 56

Hilde Vermeulen

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker