Tien algemene conclusies bij “Hoe denkt de Vlaming over wetenschap en wetenschappers?”

Filter items

Tien algemene conclusies bij "Hoe denkt de Vlaming over wetenschap en wetenschappers" - Wetenschapsbarometer 2019

 

1 - Grote interesse van de Vlaming voor wetenschap

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan eerder interesse te hebben in wetenschap. Slechts 11% geeft aan niet geïnteresseerd te zijn,  65% noemt zichzelf geïnteresseerd.

2 - Belang van de wetenschap wordt algemeen erkend

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan duidelijk het belang te erkennen van wetenschap en onderzoek, 9 op 10 vind het belangrijk. Zelfs als dat geen direct praktisch nut heeft blijft 75% dit belangrijk vinden.

3 - Vertrouwen in de wetenschap in het algemeen is groot, maar vertrouwen in de wetenschapper minder

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan een groot vertrouwen te hebben in wetenschap: slechts 4,6% zegt geen vertrouwen te hebben, 72,7% heeft expliciet wel vertrouwen. Anderzijds vertrouwt maar 39% van de Vlamingen dat het klopt wat wetenschappers zeggen.  wetenschappers betrouwbaar.

4 - Steun voor open onderzoeksagenda

Ruim 6 op 10 vindt dat er geen beperking zou moeten zijn qua onderwerpen.

5 - Bezorgdheid bij publieke opinie over technologische vernieuwing

48% gaat akkoord met de stelling dat we technologische vernieuwingen moeten omarmen; opvallend is dat ouderen hier ongeveer even positief over zijn als jongeren.

6 - Perceptie dat wetenschappers niet voldoende communiceren

Op vlak van communicatie en open naar de buitenwereld zien we dat slechts iets meer Vlamingen (33% vs. 30%) vinden dat wetenschappers eerder goed dan slecht zijn in communiceren en 36% vindt eerder dat wetenschappers op zichzelf zijn vs. slechts 27% dat ze open naar de buitenwereld zijn.

7 - Grote steun voor overheidsinvesteringen, ook al leveren ze niet onmiddellijk resultaten op

Er is duidelijk draagvlak voor ondersteuning van wetenschap door overheid in het algemeen (70%), zelfs als dat geen onmiddellijke voordelen biedt, blijft 56% voorstander.

8 - Vlaming wil mee kunnen beslissen over onderzoeksagenda

43%  van de Vlamingen wil mee beslissen wat zou moeten onderzocht worden.

9 - TV blijft voornaamste communicatiekanaal

Programma’s over wetenschap of technologie bekijken op TV blijft het populairst. Programma’s op internet en gespecialiseerde websites scoren beduidend minder dan TV, maar toch nog redelijk hoog: ongeveer 1 op 3 doet beide zaken nooit.

10 - STEM: blijvende inspanningen leveren om STEM onder de aandacht te brengen

Bijna 1 op 3 van de ondervraagde Vlamingen (62%) geeft aan al van STEM te hebben gehoord, dit is een beduidende stijging ten opzichte van vorig jaar (55%).

Meer info: www.ewi-vlaanderen.be/wetenschapsbarometer

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Meer nieuws

 • EU-nieuws deze week |

  EU-nieuws deze week | 20 - 31 juli 2020

  24 juli 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Europese Raad bereikt akkoord over meerjarenbegroting en herstelfonds

  21 juli 2020

  Na vier dagen en vier nachten onderhandelen hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders dinsdagochtend vroeg een akkoord bereikt over de volgende meerjarenbegroting tot 2027 en een coronaherstelfonds, samen goed voor zowat 1.800 miljard euro.

 • Voorstelling rapporten economische en maatschappelijke relancecomités

  20 juli 2020

  De Vlaamse Regering installeerde na het uitbreken van de coronacrisis twee relancecomités: een economisch en een maatschappelijk. Beide comités presenteerden vorige week hun definitieve rapporten. 

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (17 juli 2020)

  17 juli 2020

  O.a. COVID-19: terugbetaalbaar voorschot evenementensector, overheveling Vlaams Energiebedrijf (VEB) naar beleidsdomein Omgeving, thematische oproep COVID-19 bij het FWO en Open Science beleid voor Vlaanderen en de Flemish Open Science Board (FOSB).

 • EU-nieuws deze week | 13 - 17 juli 2020

  17 juli 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.