Tien algemene conclusies bij “Hoe denkt de Vlaming over wetenschap en wetenschappers?”

Filter items

Tien algemene conclusies bij "Hoe denkt de Vlaming over wetenschap en wetenschappers" - Wetenschapsbarometer 2019

 

1 - Grote interesse van de Vlaming voor wetenschap

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan eerder interesse te hebben in wetenschap. Slechts 11% geeft aan niet geïnteresseerd te zijn,  65% noemt zichzelf geïnteresseerd.

2 - Belang van de wetenschap wordt algemeen erkend

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan duidelijk het belang te erkennen van wetenschap en onderzoek, 9 op 10 vind het belangrijk. Zelfs als dat geen direct praktisch nut heeft blijft 75% dit belangrijk vinden.

3 - Vertrouwen in de wetenschap in het algemeen is groot, maar vertrouwen in de wetenschapper minder

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan een groot vertrouwen te hebben in wetenschap: slechts 4,6% zegt geen vertrouwen te hebben, 72,7% heeft expliciet wel vertrouwen. Anderzijds vertrouwt maar 39% van de Vlamingen dat het klopt wat wetenschappers zeggen.  wetenschappers betrouwbaar.

4 - Steun voor open onderzoeksagenda

Ruim 6 op 10 vindt dat er geen beperking zou moeten zijn qua onderwerpen.

5 - Bezorgdheid bij publieke opinie over technologische vernieuwing

48% gaat akkoord met de stelling dat we technologische vernieuwingen moeten omarmen; opvallend is dat ouderen hier ongeveer even positief over zijn als jongeren.

6 - Perceptie dat wetenschappers niet voldoende communiceren

Op vlak van communicatie en open naar de buitenwereld zien we dat slechts iets meer Vlamingen (33% vs. 30%) vinden dat wetenschappers eerder goed dan slecht zijn in communiceren en 36% vindt eerder dat wetenschappers op zichzelf zijn vs. slechts 27% dat ze open naar de buitenwereld zijn.

7 - Grote steun voor overheidsinvesteringen, ook al leveren ze niet onmiddellijk resultaten op

Er is duidelijk draagvlak voor ondersteuning van wetenschap door overheid in het algemeen (70%), zelfs als dat geen onmiddellijke voordelen biedt, blijft 56% voorstander.

8 - Vlaming wil mee kunnen beslissen over onderzoeksagenda

43%  van de Vlamingen wil mee beslissen wat zou moeten onderzocht worden.

9 - TV blijft voornaamste communicatiekanaal

Programma’s over wetenschap of technologie bekijken op TV blijft het populairst. Programma’s op internet en gespecialiseerde websites scoren beduidend minder dan TV, maar toch nog redelijk hoog: ongeveer 1 op 3 doet beide zaken nooit.

10 - STEM: blijvende inspanningen leveren om STEM onder de aandacht te brengen

Bijna 1 op 3 van de ondervraagde Vlamingen (62%) geeft aan al van STEM te hebben gehoord, dit is een beduidende stijging ten opzichte van vorig jaar (55%).

Meer info: www.ewi-vlaanderen.be/wetenschapsbarometer

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Meer nieuws

 • COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  19 oktober 2020

  Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. Een overzicht.

 • Europese Raad: COVID-19, klimaat, Brexit en EU-Afrika

  Europese Raad: COVID-19, klimaat, Brexit en EU-Afrika

  19 oktober 2020

  Vorige week kwamen de EU-leiders in Brussel bij elkaar om te spreken over de COVID-19 crisis, de betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk, de klimaatverandering en de betrekkingen met Afrika.

 • EU-nieuws deze week | 12 - 16 oktober 2020

  16 oktober 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (15 oktober 2020)

  15 oktober 2020

  O.a. vraag om uitleg over het recht op ondernemen in tijden van corona, initiatieven om de innovatiesteun voor bedrijven toegankelijker te maken, het industrieforum en het beleid voor een digitale industrie, het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap, 

 • Brexit: Vlaanderen voorziet 83 miljoen euro extra steun voor bedrijven

  12 oktober 2020

  De Brexit-taskforce van de Vlaamse Regering voorziet 83 miljoen euro extra steun voor bedrijven die getroffen worden door de gevolgen van de brexit. Dat werd beslist in een vergadering van de taskforce in Brugge. Daarvan zal 33 miljoen euro gaan naar export en 50 miljoen naar het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) die dat zal voorzien in bedrijfssteun. Vlaams minister-president Jan Jambon lanceerde ook een oproep aan KMO's om zich goed voor te bereiden op de Brexit.