Hoogste overlevingsgraad van starters in West-Vlaanderen

Gepubliceerd op 21 maart 2016

Aantal starters

Het steunpunt Ondernemen en Regionale Economie (STORE) zocht in een recente studie naar een verband tussen het totaal aantal starters en het aantal succesvolle starters en welke factoren hierop eventueel een invloed uitoefenen.

Het lijkt voor de hand te liggen dat regio´s met een hoge toetreding - wat op een ondernemersvriendelijke omgeving wijst - ook een hoge overlevingsgraad of -kans kennen.

De Belgische regio´s die volgens de studie het grootste absoluut aantal starters kennen, namelijk kern-Vlaanderen, Brussel en Waals- Brabant behoren tot de regio’s die het grootste absoluut aantal succesvolle starters (starters wiens legale status niet naar inactief verandert gedurende vijf jaar) voortbrengen.

De Belgische regio´s met de meeste starters blijken echter niet noodzakelijk de regio’s met de hoogste overlevingskans, i.e. het aantal succesvolle starters als percentage van het totaal aantal starters.

De regio’s met het grootste aantal starters zijn immers heel vaak ook de regio’s met het grootste absoluut aantal kortlevende starters.

Overlevingsgraad

De onderstaande figuur toont dat de hoogste overlevingsgraad werd opgetekend in West-Vlaanderen, de laagste in Wallonië.

Figuur hieronder: overlevingskans van starters per regio

Overlevingskans van starters per regio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Invloed van regionale determinanten op het succes van starters

De onderzoekers Jolyn Debuysscheren Bruno Merlevede van de Universiteit Gent bestuderen verder de invloed van regionale determinanten op het succes van starters.

Uit de resultaten blijkt dat de overlevingskansen in buurregio´s een significante negatieve invloed hebben op de overlevingskans in de eigen regio. Een regio omgeven door buurregio’s met een hoge overlevingskans zal zelf een lagere overlevingskans laten optekenen.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die direct of indirect via de buurregio’s een impact hebben op de overlevingskans in de regio. Deze invloed is verschillend tussen de dienstensector en de verwerkende nijverheid.

Voor de verwerkende nijverheid zijn bevolkingsdichtheid (negatief indirect), schoolverlaters (positief indirect), directe buitenlandse investeringen (positief direct) en werkloosheid (positief direct) de belangrijkste elementen die invloed hebben op de regionale overlevingskansen.

Voor de dienstensector zijn recent en lang gevestigde directe buitenlandse investeringen in alle sectoren (positief direct en negatief indirect), recent en lang gevestigde directe buitenlandse investeringen in dezelfde sector (positief indirect), bevolkingsdichtheid (negatief indirect), economische groei (negatief indirect), hoogopgeleiden (negatief indirect), innovatie (negatief direct), negatieve groei (positief indirect), en schoolverlaters (positief indirect) belangrijk.

 Determinanten van succesvol ondernemerschapskapitaal in vlaanderen (Beleidsrapport store-b-15-007)

 

 

Steunpunt Ondernemen en Regionale Economie

Het steunpunt Ondernemen en Regionale Economie, opgericht op 1 januari 2012, heeft als hoofdtaak de Vlaamse overheid te adviseren op basis van fundamenteel en toegepast economisch toponderzoek, en dit binnen drie domeinen, met name

  • startende ondernemingen en ondernemerskapitaal,
  • de ontwikkeling en doorgroei van KMO’s, en
  • het meten en identificeren van economische clusters (met bijzondere aandacht voor de analyse en implementatie van een nieuw industrieel beleid).

Meer informatie over het Steunpunt Ondernemen en Regionale Economie vindt u hier. 

Sophie Callewaert
Adviseur
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

03 mei 2024

EU-nieuws deze week | 29 april - 03 mei 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
02 mei 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (2 mei 2024)

Vraag om uitleg over de ontslagen bij het verdeelcentrum van Decathlon in Willebroek.
30 april 2024

CS-barometer: maturiteit in cybersecurity bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De CS-barometer van 2023 leert ons dat de Vlaamse ondernemingen meer aandacht schenken aan cyberveiligheid maar dat vaak nog niet allesomvattend is. Zo heeft slecht een derde (33,7%) van de bedrijven die minstens één technische CS-maatregel namen, alle vijf procedures van het NIST-kader in zekere mate geïmplementeerd.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.