Europa wil meer synergie tussen civiele, defensie- en ruimtevaartindustrie

Gepubliceerd op 26 februari 2021

Doelstellingen en aanpak

Op maandag 22 februari publiceerde de Europese Commissie een Actieplan gericht op de synergieën tussen de civiele, de defensie- en de ruimtevaartindustrie, bedoeld om de technologische voorsprong van Europa verder te versterken en haar industriële basis te ondersteunen.

De belangrijkste drie doelstellingen van het Actieplan (ook wel het Three-Point Belt Plan genoemd) zijn:

  • de complementariteit tussen relevante EU-programma's en -instrumenten op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en uitrol te versterken om de efficiëntie van investeringen en de doeltreffendheid van de resultaten te vergroten (de synergieën);
  • te bevorderen dat EU-financiering voor onderzoek en ontwikkeling, onder meer op het gebied van defensie en ruimtevaart, economische en technologische voordelen oplevert voor de Europese burger (de “spin-offs”), en;
  • ervoor te zorgen dat onderzoeksresultaten uit de civiele industrie en innovaties hun weg vinden naar Europese samenwerkingsprojecten op defensiegebied (de “spin-ins”).

De Commissie zal een “capability-driven”-aanpak (dit is een methode om processen en actoren op elkaar af te stemmen) hanteren, waarbij de ruimte, defensie- en veiligheidsindustrie van strategisch belang zijn voor Europa.

Relevante acties voor industrie en interne markt

De Commissie voorziet in dit Actieplan in een 11-tal acties. Algemeen, geeft het Actieplan aan dat KMO’s en start-ups:

  1. zich beter bewust moeten worden van de potentiële, zakelijke mogelijkheden, met name op de defensiemarkt;
  2. een volledig overzicht moeten krijgen van de mogelijkheden die worden geboden door oproepen gelanceerd in het kader van EU-programma’s voor de civiele, defensie- en ruimtevaartindustrie; en
  3. hun producten/bedrijfsmodellen moeten aanpassen aan de specifieke kenmerken van deze markten. Daarnaast zouden de “spin-ins” en “spin-offs” de Europese economische groei versterken en de interne markt verder ontwikkelen. 

De relevante acties voor industrie en interne markt zijn:

  • Actie 3: In de tweede helft van 2021, zal de Commissie gerichte acties lanceren voor start-ups, KMO’s en Onderzoeks- en Technologieorganisaties (Research and Technology Organisations);
  • Actie 8: Vanaf de eerste helft van 2022 zal de Commissie innovatieve financieringsvormen presenteren – ter ondersteuning van disruptieve technologieën – om de deelname van niet-traditionele spelers te bevorderen, start-ups aan te trekken en kruisbestuiving van oplossingen te stimuleren.
  • Actie 9: de Commissie zal een vlaggenschipinitiatief lanceren met betrekking tot drone-technologieën in de EU, om zo het concurrentievermogen van de Europese industrie op dit gebied te verbeteren.

Relevante acties voor onderzoek en innovatie

De relevante acties voor onderzoek en innovatie zijn:

  • Actie 4: De Commissie zal technolgy roadmaps ontwikkelen om de innovatie op het gebied van kritieke technologieën voor de civiele, de defensie- en ruimtevaartindustrie en om grensoverschrijdende samenwerking te stimuleren. De roadmaps kunnen leiden tot de lancering van nieuwe vlaggenschipprojecten.
  • Actie 6: In de eerste helft van 2022, zal de Commissie –  in samenwerking met de Europese Innovatieraad en andere belanghebbenden – een “innovatie incubator” lanceren om nieuwe technologieën te ondersteunen en dual use van innovatie vorm te geven. De Commissie zal ook grensoverschrijdende netwerken voor defensie-innovatie ondersteunen die de relevantie van technologieën uit de civiele sector zullen testen en verantwoorde innovatie in waardeketens op defensiegebied zullen ondersteunen.

Meer info

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

05 mei 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 mei 2024)

O.a. benoeming leden van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB), voordracht bestuurders Raad van bestuur Flanders Make vzw, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en steun aan vijf investeringsprojecten REPowerEU-walstroom.
05 mei 2024

Conferentie 'Europe united against old and new pandemics': een cruciale stap in de paraatheid voor pandemieën

Terwijl de wereld blijft worstelen met de uitdagingen van pandemieën, zowel oude als nieuwe, neemt het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie een proactieve houding aan. Als gastheer van de conferentie 'Europe united against old and new pandemics' creëert België een platform voor internationale experts en beleidsmakers om samen te komen en strategieën uit te stippelen voor een betere voorbereiding en respons op pandemieën.
03 mei 2024

EU-nieuws deze week | 29 april - 03 mei 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.