Nieuwe stap naar kandidatuur Einstein Telescope EMR

Gepubliceerd op 26 september 2023
(c) Wouter Maeckelberghe
Ministers, staatssecretarissen en gedeputeerden uit België, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen ondertekenden vandaag een intentieverklaring over de route naar de gezamenlijke officiële kandidatuur (het ‘bidbook’) van de drie landen.

Bidbook

Ministers, staatssecretarissen en gedeputeerden uit België, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben vandaag een volgende stap gezet om de Einstein Telescope naar het grensgebied van de drie landen te halen.

Tijdens de interministeriële conferentie in Brussel is daarvoor de intentieverklaring ondertekend over de route naar de gezamenlijke officiële kandidatuur (het ‘bidbook’) van de drie landen. Hierin staan verdere afspraken over samenwerking en geven de ministers groen licht voor de voorbereiding van een consortium.

Ik heb vandaag veel positieve energie gevoeld om van het project Einstein Telescope een succesverhaal te maken. De wil is er om er samen iets van te maken, met de overheden, met de kennisinstellingen en met de bedrijven. Ik zal dit project, dat zo belangrijk is voor onze provincie Limburg, Vlaanderen, België, Nederland, Duitsland en in het bijzonder voor de grensregio van dichtbij blijven opvolgen, in het besef dat we iets unieks aan het uitbouwen zijn.

Vlaams Minister van Innovatie Jo Brouns

Einstein Telescope

De Einstein Telescope wordt wereldwijd de eerste zwaartekrachtsgolfdetector van de derde generatie. Deze telescoop zal ons een schat aan nieuwe inzichten schenken over de evolutie en structuur van het heelal, met waarnemingen die ons steeds dichter bij de Oerknal brengen. 

Een taskforce uit België, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is bezig met de voorbereidingen voor een gezamenlijke kandidatuur om de telescoop naar het grensgebied van de drie landen te halen.

Hier wordt gewerkt aan het plan om de telescoop op 250 meter onder de grond te bouwen in een driehoeksvorm, met hoekpunten die door detectiearmen van telkens 10 kilometer worden verbonden. Een ondergronds observatorium is de beste garantie voor optimale, ruisarme waarnemingen.

Mauro Callens
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 januari 2024

21 miljoen euro voor industriële innovatie voor duurzame Einsteintelescoop

Minister Brouns kondigde vandaag aan tijdens een bezoek aan de ETpathfinder in Maastricht dat Vlaanderen 21 miljoen euro ter beschikking stelt voor projecten van de Vlaamse speerpuntclusters om nieuwe technieken te ontwikkelen die van de Einsteintelescoop een duurzaam verhaal moeten maken.
05 oktober 2023

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (5 oktober 2023)

Vraag om uitleg over o.a. de voortgang van het project Einsteintelescoop, de economische werkloosheid in de chemiesector, de subsidies aan Peace of Meat in het kader van kweekvlees en de lessen uit het Vlaamse subsidieregister.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.