Doe mee aan Alzheimer- en Darmflora-onderzoek op 21/11/2017

Evenement
dinsdag 21 november 2017 - 09:00

Op zoek: doe mee aan Alzheimer- en Darmflora-onderzoek op 21 november

Wij zijn op zoek! Op zoek naar collega’s die willen meedoen aan het Alzheimeronderzoek van prof. dr. Christine Van Broeckhoven en het Darmflora-onderzoek van prof. dr. Jeroen Raes.

Op 21 november ontvangen we heel graag een 70-tal mensen die hun geheugen willen laten testen en minstens zoveel mensen die zich aanmelden om deel te nemen aan het darmflora-onderzoek. Vooraf registreren is noodzakelijk.

Doe dus zeker mee en registreer je!


Alzheimeronderzoek

In ongeveer 1 op 100 patiënten met dementie is de ziekte Alzheimer het gevolg van een erfelijke fout in de genetische code (DNA) van de patiënt.  Maar, 99% van de patiënten heeft geen erfelijke vorm van dementie. Bij de ouderdomsdementie patiënten zijn er geen erfelijke fout in de genetische code aanwezig. Het risico op ouderdomsdementie is het resultaat van de aan­wezigheid van een hele reeks van meerdere kleine DNA verschillen die samen de kans van een oudere persoon verhogen op dementie.

Tot op vandaag is er nog steeds geen behandeling of medica­tie beschikbaar die het mas­saal afsterven van hersencel­len in het dementieproces kan vertragen, laat staan stoppen of voorkomen. Bovendien heb­ben is er te weinig ken­nis van de hersenen en van zieke hersenen. Daarom is verder onderzoek naar informatie over hersenen en hersenziekten nodig.  Dit onderzoek is noodzakelijk om op langere termijn personen met dementie hoop te geven op een medische behandeling. En daarom hebben we jou nodig!

Prof. dr. Christine Van Broeckhoven (VIB en Universiteit Antwerpen) en haar onderzoeksgroep focust voor haar Alzheimeronderzoek op personen met dementie en hun familie, maar heeft ook behoefte aan deelname van andere ‘gezonde’ personen.  Iedereen kan deelnemen!

Deelnemen aan onderzoek

Deelname aan het onderzoek is eenvoudig en bestaat uit 4 stappen:

  • inleiding en toelichting;
  • invullen van vragenformulier entoestemmingsverklaring;
  • deelnemen aan een geheugentest;
  • geven van een bloedstaal.

Deelnemen aan dit onderzoek kan op 21/11/2017 en vraagt maximum een uurtje.  

Wil je je steentje bijdragen aan de wetenschap en wil je meedoen? Registreer je dan hier voor deelname aan het Alzheimeronderzoek op 21/11/2017


Christine Van Broeckhoven zoekt mensen om mee te werken aan alzheimeronderzoek from VIB on Vimeo.


Darmflora-onderzoek

Ons lichaam bevat tien keer meer bacteriën dan menselijke cellen. Die bacteriën hebben een belangrijke invloed op ons leven en onze gezondheid. Maar hoe precies? Om daar achter te komen, zijn er de laatste jaren wereldwijd enorme inspanningen geleverd om de relatie tussen de mens en de biljoenen bacteriën in en op ons lichaam in kaart te brengen.

Ook lijkt er een link te bestaan tussen je gezondheidstoestand en de samenstelling van de darmflora. Maar er zijn nog steeds veel vragen over wat de darmflorasamenstelling beïnvloedt en hoe ze onze gezondheid en welbehagen bepaalt. Om dit verder te kunnen nagaan, zijn grote onderzoeksprojecten nodig waarbij de darmflora van duizenden individuen geanalyseerd wordt. Daarom werd door Prof. dr. Jeroen Raes en zijn team het Vlaams Darmflora Project opgestart.

Met dit project, wil de onderzoeksgroep stoelgangstalen van minstens 5000 vrijwilligers verzamelen en analyseren. Er zijn dus heel wat vrijwilligers nodig. En daarom doen we een oproep naar de collega’s van de Vlaamse overheid.

Deelnemen aan onderzoek

Wil je meewerken aan ons onderzoek naar de relatie tussen darmflora en gezondheid? Dat kan door je te registreren en de vragenlijst in te vullen op: www.vlaamsdarmfloraproject.be.

Of kom langs op 21/11/2017 tussen 10u en 14u en registreer je ter plekke. Het team van het Vlaamse Darmflora Project staat eveneens klaar om je vragen te beantwoorden.

Meer info: www.vlaamsdarmfloraproject.be


Jeroen Raes vertelt over de studie van de darmflora from VIB on Vimeo.


Praktisch:

Wanneer? Dinsdag, 21 november 2017 | Alzheimeronderzoek: van 9u tot 15u | Darmflora-onderzoek: van 10u tot 14u

Waar? Vlaamse overheid, Ellips, Koning Albert II laan 35, 1030 Brussel


 Registratie voor deelname Alzheimeronderzoek

 

Gelieve naam en voornaam in te geven:
Gelieve je emailadres in te geven:
Gelieve hier het telefoonnummer door te geven waarop je gemakkelijk bereikbaar bent: (niet verplicht)
Gelieve aan te geven of u aanwezig zal zijn op de inleidende infosessie om 9u15 of om 12u15. De inleidende sessie duurt 15 minuten met mogelijkheid tot het stellen van vragen. Beide sessies vinden plaats in het Auditorium (0.06) van het Ellipsgebouw.
Gelieve een tijdslot aan te geven wanneer het voor u best past om de geheugentest af te leggen en een bloedstaal af te nemen. U krijgt tegen ten laatste 15/11/2017 een gedetailleerder planning met een gericht uur.

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.