Eén ondernemer op drie denkt aan overlaten bedrijf

Gepubliceerd op 23 oktober 2017

Agentschap Innoveren & OndernemenWeek van de BedrijfsoverdrachtVan maandag 23 tot vrijdag 27 oktober 2017 organiseert het Agentschap Innoveren & Ondernemen de Week van de Bedrijfsoverdracht.

Eén op de drie ondernemers (35 procent) in Vlaanderen denkt eraan zijn of haar bedrijf over te laten. Iets meer dan de helft van hen ziet dat zelfs binnen de vijf jaar gebeuren. Dat blijkt uit een rondvraag door het Agentschap Innoveren & Ondernemen. De enquête gebeurde in de aanloop naar de Week van de Bedrijfsoverdracht die loopt van 23 t.e.m. 27 oktober.

Gevraagd aan wie ze hun bedrijf het liefst zouden overlaten, dan antwoordt ongeveer de helft 'de eigen kinderen'. Slechts 21 procent gaat ervan uit dat dat in de praktijk ook zo zal zijn. 

Voor zowat 40 procent van de ondernemers behoort zelf een bedrijf overnemen tot de opties. De belangrijkste reden daartoe, zo blijkt uit de rondvraag, is omdat het een minder groot risico vormt dan een bedrijf van nul op te bouwen. Grootste struikelblok zijn onverwachte problemen die kunnen opduiken.

Verder valt uit de rondvraag op dat een overname lang niet altijd zo weloverwogen is: 31 procent van de ondernemers die een overname achter de rug of in het vooruitzicht hebben, geeft aan dat het iets is dat hen is overkomen, een 'plotse opportuniteit'.

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters

"De vergrijzing van de bevolking heeft een belangrijke impact op onze Vlaamse economie. Maar liefst 54.000 Vlaamse kmo's hebben een zaakvoerder van 55 jaar of ouder, goed voor 297.000 werknemers en 1.357.000 euro winst. Het spreekt dus voor zich dat ik bedrijfsoverdracht elk jaar opnieuw onder de aandacht wil brengen."

Week van de bedrijfsoverdracht

Van maandag 23 tot vrijdag 27 oktober 2017 organiseert het Agentschap Innoveren & Ondernemen de Week van de Bedrijfsoverdracht. Dit jaarlijkse initiatief moet ondernemers aanmoedigen om een bedrijfsoverdracht bespreekbaar te maken en wil hen informeren over de verschillende aspecten en dienstverleners. Gedurende de hele week staan er workshops, info- en individuele coachingsessies gepland. Een overzicht van alle initiatieven is te vinden via www.weekvandebedrijfsoverdracht.be

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.