EWI-focus 11 | Biogebaseerde economie

Biogebaseerde economie

Een bio-(gebaseerde) economie zal waar mogelijk het gebruik van fossiele grondstoffen vervangen door organische hernieuwbare grondstoffen (primaire stromen maar ook nevenstromen en afval). Dit zal leiden tot een schonere productie van onder meer materialen en energie en thans een antwoord bieden aan tal van maatschappelijke uitdagingen.

Biomassa kan omgezet worden in allerhande producten. Op basis van de samenstelling van biomassa kunnen de meest geschikte toepassingen en de hoogste economische waarde worden bepaald. Om op een kostenefficiënte manier met een biogebaseerde economie een bijdrage te leveren aan duurzame groei, zou optimale waardecreatie voorop moeten staan. Een cascade van toepassingen kan een hogere toegevoegde economische waarde en werkgelegenheid, én een hogere bijdrage aan milieu-en klimaatdoelen leveren.

Economische waardecreatie van de biogebaseerde productie

Om de transitie naar de bio-economie in Vlaanderen te verwezenlijken is een coherente strategie nodig met beleidskeuzes die gebaseerd zijn op de troeven waarover Vlaanderen reeds beschikt. Hoe kunnen we in Vlaanderen onze goede uitgangspositie met een hoog kennispotentieel, een sterke chemische, energie- en agrovoedingsindustrie, een intensieve land- en tuinbouw, en een efficiënt afvalbeheer, optimaal inzetten in de omschakeling naar een duurzame bio-economie?

Het departement Economie, Wetenschap en Innovatie heeft aan de opdrachtnemer van de studie over “Duurzaam gebruik van en waardecreatie uit hernieuwbare grondstoffen voor de biogebaseerde industriële productie in Vlaanderen” gevraagd om opties en aanbevelingen voor een geïntegreerd economisch en innovatiebeleid aan te leveren.

In deze EWI focus worden de resultaten van de studie voorgesteld en getoetst aan relevante Vlaamse en Europese studies en beleidsinitiatieven. In de discussie met belanghebbenden zullen verdere stappen in de transitie naar een duurzame Vlaamse bio-economie besproken worden, en de rol van de overheid, wetenschap en industrie.

Programma 28 november 2012

13u15 - 14u00 Registratie en onthaal met koffie
14u00

Welkom en inleiding
Dirk Van Melkebeke, Secretaris-generaal Departement EWI

14u05

Inleiding
Monika Sormann, Navorser, Departement EWI

 14u10 -14u30

Resultaten van de studie over economische waardecreatie van de biogebaseerde economie in Vlaanderen
Dirk Carrez, cleverconsult bvba
Presentatie studie Duurzaam gebruik

14u30 - 14u40

Vraag & Antwoord-ronde

 14u40-15u00 Naar een groene, innovatieve en biogebaseerde economie. Input vanuit de innovatieregiegroepen Groene Energie en Eco-Innovatie
An Schrijvers en Els Compernolle , VRWI
Input iRG Eco-Innovatie en Groene Energie
15u00 - 15u20 De biogebaseerde economie in Nederland
Roel Bol, programma BBE in Nederland
Bio-economy in the Netherlands
15u20 - 15u40

Europese PPS ‘biobased industries’
Herman Van Mellaert, Europese commissie, DG Onderzoek en Innovatie 
Horizon 2020 and Industrial Biotechnology

15u40-15u50 Vraag en Antwoord-ronde
15u50

Koffiepauze

16u10 - 17u00 Paneldiscussie met genodigden van federaties, industrie en onderzoek

François Huyghe (Boerenbond), Tine Schaerlaekens (essenscia), Willem Dhooge (FlandersBio), Dirk Iserentant (VIB techtransfer), Wim Soetaert (Biobase Europe), Stephan Windels (Colruytgroup)

Moderator: Johan Vanhemelrijck (HI&PP consult bvba)

17u00 Afsluitende drink
Wanneer?
-
Waar?