EWI-focus 5 | Studiedag 'Vereenvoudiging onderzoeksverslaggeving'

De universiteiten en hogescholen in Vlaanderen leveren elk onderzoeksdata aan. Ze geven daarvoor min of meer dezelfde data aan verschillende instanties door. Dit bezorgt de instellingen vaak overbodige administratieve lasten.

Het project ‘Vereenvoudiging van onderzoeksverslaggeving’, een samenwerking van de vijf Vlaamse universiteiten, de VLIR en met medewerking van de hogescholen, wil deze administratieve lading terugdringen en tot efficiëntere beleidsmonitoring komen. Het uiteindelijke doel is het mogelijk maken om onderzoeksdata eenmalig in te geven en vergelijkbare en kwaliteitsvolle gegevens onmiddellijk beschikbaar stellen. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse overheid, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI). De UHasselt, onder leiding van Ann Peters, is coördinator en penvoerende universiteit.

Op 16 februari 2011 organiseerde de werkgroep van het project, samen met het Departement EWI een EWI-focus workshop met drie opeenvolgende sessies, telkens over een gerelateerd thema. Aan de hand van informatieve en interactieve sessies wordt aangegeven wat het project al opgeleverd heeft. Daarna wordt nagegaan hoe bepaalde processen in de toekomst efficiënter kunnen verlopen. De werkgroep zal de resultaten en input van de aanwezigen mee opnemen in het eindrapport van het project. De doelgroep voor de infosessie bestaat uit stafmedewerkers en personeel van verschillende onderwijs- en onderzoeksinstellingen die in de praktijk te maken hebben met rapportering.

In het programma hieronder vindt u de presentaties van deze workshop.

Programma

09u30: Registratie

09u45: Welkomstwoord: Dirk Van Melkebeke, secretaris-generaal dept. EWI

10u00: Sessie 1: Personeelsrapportering (Karen Vandevelde, UGent – Danielle Gilliot, VLIR)
De VLIR en ECOOM UGent beschikken elk over een personeelsdatabank waarvoor de universiteiten deels vergelijkbare gegevens aanleveren. Hoe kunnen deze aanleveringprocessen best beperkt worden, en de gegevens maximaal gebruikt worden? Is voor de hogescholen, die niet beschikken over een gezamenlijke personeelsdatabank, zoiets wenselijk en onder welke vorm?
Presentatie Personeelsinfo

10u50: Sessie 2: Classificatiesystemen (Ann Peters, UHasselt – Pascale Dengis, dept. EWI)
Welke codelijsten zijn er? Wat is de finaliteit van de codelijsten? Welke lijsten kunnen gekoppeld worden en welke conversies zijn uiteindelijk best geplaatst om beschikbaar te stellen? Deze codelijsten dienen op termijn gecentraliseerd en beheerd te worden.
Presentatie Classificatiesystemen

11u40: Sessie 3: De ideale FRIS portaalsite (Ann Peters, UHasselt – Pascale Dengis, dept. EWI)
Hoe ziet de ideale portaalsite rond onderzoeksverslaggeving eruit? Hoe kan het gehele Vlaamse onderzoekslandschap hierbij betrokken worden? Dit laatste infomoment weegt via interactie, suggesties en overleg enkele controversiële stellingen af.
Presentatie FRIS portaal

12u30: Slotwoord: Paul Janssen, vice-rector onderzoek UHasselt

Achteraf, om 12u45, is er de gelegenheid om tijdens een broodjeslunch na te praten.

Publicatie eindrapport

Midden 2011 verscheen het eindrapport over het analysetraject voor vereenvoudiging van onderzoeksverslaggeving. Dit rapport legt suggesties en aanbevelingen voor om de onderzoeksrapportering te vereenvoudigen. De projecttekst werd samengesteld aan de hand van intern en extern overleg met het projectteam, stakeholders en de Vlaamse overheid (EWI). Analysetraject_vereenvoudigingvanonderzoeksverslaggeving

Wanneer?
-
Waar?