Hoe membranen ons op weg kunnen helpen naar een duurzamere industrie

Met “w[eet]enschap, middagsessies om op te eten” brengen we maandelijks het onderzoek van één van onze vier strategische onderzoekscentra (Flanders Make, imec, VIB en Vito) naar de Vlaamse overheid.

Op dinsdag 26 november vertelt VITO ons hoe membranen, technologie geïnspireerd “uit de natuur”, ons kunnen helpen bij de transitie naar een duurzamere industrie, en in bijzonder een duurzame chemie

Membranen zijn materialen die sommige stoffen doorlaten en andere tegenhouden. Eigenlijk een soort zeef. Deze stoffen kunnen moleculen, ionen of kleine deeltjes zijn.

Door de mens gemaakte synthetische membranen zijn er sinds de tweede helft van de vorige eeuw en vinden hun toepassing in vb. nierdialyse, verpakking van ons voedsel, medische diagnostiek en waterzuivering

In het licht van de klimaatverandering die volgt uit de verbranding van fossiele grondstoffen moet ook onze industrie zich aanpassen. Hierbij beloven membranen een belangrijke rol te spelen, vb.:

  • Biologische grondstoffen kunnen fossiele grondstoffen vervangen. Membranen zijn nodig om hieruit selectief de gewenste producten te isoleren.
  • Industriële productieprocessen gebruiken veel energie: door membranen te gebruiken worden deze energiezuiniger.
  • De inzet van membranen kan de gevolgen van klimaatverandering verzachten, vb. bij de watervoorziening

Deze technologie geïnspireerd “uit de natuur” kan ons dus helpen bij de transitie naar een duurzamere industrie, en in bijzonder een duurzame chemie. Er zijn echter nog heel wat stappen te zetten. Dr. Anita Buekenhoudt zal toelichten hoe VITO deze aanpakt.

Bekijk hier de presentatie

PDF iconweetenschap_-_zetten_membranen_ons_op_weg_naar_een_duurzame_industrie.pdf

Praktisch

Datum: dinsdag 26 november, 12u30 – 13u20

Locatie: Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88, Brussel

Bereikbaarheid: Het Herman Teirlinckgebouw is bereikbaar met het openbaar vervoer en er is een pendeldienst tussen het Herman Teirlinckgebouw en het station Brussel-Noord. Kijk hier voor de aanbevolen route

De middagsessies zijn vrij toegankelijk, maar inschrijven via het inschrijformulier onderaan de pagina wordt aanbevolen.

(Andere middagsessies verneem je het eerst via onze EWI-nieuwsbrief. Abonneren op onze nieuwsbrief doe je door op onderstaande blauwe knop te klikken en je e-mailadres in te vullen.)

 

Programma

11u30: Vrije toegang - Lunch aangeboden

12u30: Verwelkoming

12u35: Lezing + mogelijkheid tot interactie

13u20: Einde

Inschrijven

Emmelie Tindemans
Communicatieverantwoordelijke
Staf
Wanneer?
-
Waar?